Sommarlax med rabarbersalsa

En sommarlax med rabarbersalsa kommer här, passande som fredags- eller lördagsmiddag. Det kan kännas surt med en rabarbersalsa, men den matchade väldigt bra i smak tillsammans med laxen och pressad potatis.

Inspirationen har jag hittat hos Köket och Tareq Taylor men jag ändå gjort min egen variant, bland annat lägga till stekta nektariner för att få in lite sötma.

4 laxfiléer
Smör att steka i
Salt & Citronpeppar

4 nektariner

Kokt potatis att pressa

200 g rabarber
2 salladslökar
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt
Socker

Börja med att sätta potatisen för kokning och sen blanda ihop din rabarbersalsa. Skär rabarber i tunna skivor och lägg i en skål, fortsätt med salladslök och skär i samma tunna skivor. Blanda och smaksätt med rapsolja, vinäger, salt och socker. Ställt åt sidan.

När potatisen nästan är klar, sätt igång en stekpanna på medelvärme. Ta smör i stekpannan och stek laxen 2-3 min på ena sidan för att sedan vända och steka 2-3 min på andra sidan. Tanken är att laxen knappt ska bli klar, utan vara medium well inuti.

Fortsätt med nektarinerna. Dela dem i hälften och ta bort kärnan. Lägg dem med snittytan neråt i stekpannan 2-3 min, ta upp och lägg åt sidan.

Sommarlax med rabarbersalsa

Montera ihop din sommarlax med rabarbersalsa genom att lägga upp en laxbit på varje tallrik, lägga på pressad potatis, rabarbersalsa samt ett par stekta nektarinhalvor. En fräsch rätt som passar bra i sommarvärmen.

Sommarlax med rabarbersalsa

Kommentera