Apelsingravad lax med rosmarin

-

Årets julafton och dess julbord fick en ny favorit bland de gravade laxarna. Jag gjorde en apelsingravad lax med rosmarin och serverade med en honungssås. Riktigt gott och egentligen inte så konstigt? Apelsinerna är i sin högsäsong och såå goda – de passar till i princip allt.

Jag gjorde en helt vanlig gravning, dvs lät fisken frysa minst två dygn för att sedan ta fram den igen och grava den. Denna gång med apelsin och rosmarin. Frysa fisken i två dygn är för att ta död på ev parasiter som kan finns i viltfångad lax.

Gör så här:

ca 250 g lax – lagom för en familj på fyra
1 msk socker
1 msk salt
Några rejäla drag med svartpepparkvarnen
1 msk hackad färsk rosmarin
Rivet skal från 1/3 ekologisk apelsin
Apelsinskivor

Frys laxen i två dygn för säkerhets skull och ta sedan fram den, så den får tina. Blanda ihop socker, salt, peppar, hackad färsk rosmarin och rivet apelsinskal (välj ekologisk apelsin för att slippa mängder av besprutningsmedel).

Apelsingravad lax med rosmarin

Lägg in laxen i en påse och strö över salt/socker-blandningen. Klappa in kryddan – enklast med händerna. Avsluta med att lägga några skivor apelsin på toppen och stäng påsen. Låt ligga ett par dygn i kylskåp, vänd på påsen ett par gånger under tiden. Det bildas en del vätska, så det är bäst att förvara på en tallrik.

Apelsingravad lax med rosmarin

Ta fram laxbiten vid servering och skär snygga tunna skivor. Servera tillsammans med hovmästarsås alternativt följande goda honungssås:

Honungssås till apelsingravad lax:

2 dl creme fraiche
1 msk honung (jag värmde den några sekunder i mikron, för att få den flytande)
1-2 msk senap
Salt & peppar
Hackad dill

Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt, peppar och dill. Ställ fram tillsammans med kokt potatis och apelsingravad lax och njut av en god måltid.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelJulafton 2020
Nästa artikelFyllda pastastubbar med julskinka

Kommentera