Årets julafton och dess julbord fick en ny favorit bland de gravade laxarna. Jag gjorde en apelsingravad lax med rosmarin och serverade med en honungssås. Riktigt gott och egentligen inte så konstigt? Apelsinerna är i sin högsäsong och såå goda – de passar till i princip allt.
Jag gjorde en helt vanlig gravning, dvs lät fisken frysa minst två dygn för att sedan ta fram den igen och grava den. Denna gång med apelsin och rosmarin. Frysa fisken i två dygn är för att ta död på ev parasiter som kan finns i viltfångad lax.
Gör så här:
ca 250 g lax – lagom för en familj på fyra
1 msk socker
1 msk salt
Några rejäla drag med svartpepparkvarnen
1 msk hackad färsk rosmarin
Rivet skal från 1/3 ekologisk apelsin
Apelsinskivor
Frys laxen i två dygn för säkerhets skull och ta sedan fram den, så den får tina. Blanda ihop socker, salt, peppar, hackad färsk rosmarin och rivet apelsinskal (välj ekologisk apelsin för att slippa mängder av besprutningsmedel).

Lägg in laxen i en påse och strö över salt/socker-blandningen. Klappa in kryddan – enklast med händerna. Avsluta med att lägga några skivor apelsin på toppen och stäng påsen. Låt ligga ett par dygn i kylskåp, vänd på påsen ett par gånger under tiden. Det bildas en del vätska, så det är bäst att förvara på en tallrik.

Ta fram laxbiten vid servering och skär snygga tunna skivor. Servera tillsammans med hovmästarsås alternativt följande goda honungssås:
Honungssås till apelsingravad lax:
2 dl creme fraiche
1 msk honung (jag värmde den några sekunder i mikron, för att få den flytande)
1-2 msk senap
Salt & peppar
Hackad dill
Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt, peppar och dill. Ställ fram tillsammans med kokt potatis och apelsingravad lax och njut av en god måltid.