Fyllda pastastubbar med julskinka

-

Att ta vara på julmaten och att äta upp istället för att kasta – det är det bästa vi alla kan göra för klimatet och vårt eget jordklot. Istället för att de framodlade eller uppfödda råvarorna bara ska kastas och att även sophantering ska stjäla energi från vår jord. En rest som brukar bli kvar är julskinka, men det finns så mycket gott en kan göra med julskinka, bara att googla. Här kommer en favoriträtt – fyllda pastastubbar med julskinka.

En otroligt god middagsrätt som inte smakar jul, utan som bara är bra!

Ett annat namn på denna rätt är Delizie alla Romagnola vilket är italienska och fritt översatt betyder ”Läckerheter från Rom”. Och vem kan motstå en italiensk pasta vilken dag i veckan som helst?

Färsk lasagne (helst på rulle, men det funkar med plattor också)
Bechamel-sås*
1 burk tomatsås (typ pastasås)
Julskinka
Zucchini (eller ifall ni har grönkål kvar sedan julbordet?)
En smakrik ost, jag hade cheddarost hemma
salt & svartpeppar
Ev färska champinjoner

Bred ut en lasagneplatta. Täck med skivor av ost. Skär skivor av zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. Toppa med skivor av julskinka. Rulla ihop rullarna hårt (från kortsidan) och plasta in dem en stund (fungerar med en fuktig handduk också) och låt ligga kallt medan du lagar en bechamel-sås.

Delize alla romagnola

Smörj en ugnsfast form och ta fram dina pastarullar. Dela pastarullarna i fyra delar och ställ dem upp som stubbar i din form. Ställ dem tätt så de hjälper varandra att hålla ihop rullen. Jag hade lite för stor form, så jag fyllde ut med skivade champinjoner på sidan.

Delize alla romagnola

Häll först din tomatsås lite slarvigt över alla stubbarna, och fyll på med bechamel-såsen. Försök att täcka alla pastasidor, så de inte blir torra i ugnen. Toppa till slut med riven ost. Jag valde att fortsätta med cheddarosten.

Delize alla romagnola

Sätt in i ugnen 200-225 grader tills osten blivit gratinerad på toppen. Ta ut och servera tillsammans med en god sallad.

Delize alla romagnola

* Bechamel-sås:
25 g smör
1-2 msk mjöl
1 1/2-2 dl mjölk
salt
svartpeppar

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera