I går kväll hade vi nöjet att uppleva en gastronomisk höjdpunkt på Club Carusell, en middagsidé signerad Fia Gulliksson, som tar sina gäster med på en smakresa till den norska kusten. Med en utsökt meny baserad på färsk fisk, musslor och tång erbjöd kvällen en unik och minnesvärd middagsupplevelse.
Med sig på resan har hon Henrik Rettrup – fd. köksmästare på Stokkøya och Copperhill i Åre som stod för kvällens meny. Även Christer Sandø – chef för produktionsköket på Stokkøya samt tillsammans med den lokala vinimportören Nordique 4 ett dryckespaket med ärliga och fantastiska viner från Slovenien. Även den inlånade Pernilla Engberg från Malung roddade bakom kulisserna.
Välkomstbubbel
Princessa Krusbär serverades tillsammans med rotfruktschips, tångkaviar och färskostkräm.
Första rätten – Blåmusslor Åfjord thai kick
med röd curry, citrongräs, fänkål och kokos serverades med en heläggsaioli och ett gott bröd från Stokkøya bageri. Musslorna serverades på ett stort fat mitt på bordet, så vi sex bordsgrannar fick dela systerligt. Serverades med Maria Pet Nat från 2022. Vi högg in och rätten förförde våra smaklökar och satte tonen för en kväll full av överraskningar.
Andra rätten – Samaki
med hälleflundra, sjögrässoja, syltad remtång och crudité gjord på jordärtskocka följde upp. Vinet till var ett glas Malvazija från 2021. En snabbgravad fräsch fisk som matchade fint med sojan. Kanske skulle det ha behövts något sött inslag på tallriken för att möta upp?
Tredje rätten – Fias egen Kimchisallad
med pumpakärnor, puffat risblad och tångpulver. Vinet som serverades till var Mali Merlot Kmetija Stekar från 2022. Det vin som både Daniel och jag tyckte var godast.
Fjärde rätten – Villsau lammstek
med rotfrukter, lammsky Bourdalasie samt en underbar jordärtskockskräm. Återigen ett stort fat mitt på bordet där vi fick dela på maten. Vinet som serverades till var Quela Kiinec från 2018. Dessa lamm har gått och betat längs den norska kusten och har ätit en stor del tång i sina liv. Detta gör att köttet fått en väldigt angenäm salthalt och ryktet sa att kockarna knappt saltat köttet alls. Otroligt god kombination av hela rätten.
Avslutning – Mandelkaka
med lingon, ett flarn Ädla, blommor och sotad tång. En liten men naggande god kaka fick avsluta middagen tillsammans med ett gott dessertvin.
Dansgolv och DJ
Middagen var nu slut men borden drogs åt sidan och gjorde plats för dansgolvet. Självaste Fia ställde sig i DJ-båset för dans och skönt häng. Vi flyttade till en soffa något längre bort och hade härliga mat- och flygdiskussioner bland annat med vinimportören Sandra och kocken Pernilla.
Club Carusell överträffade verkligen förväntningarna med sin noga utvalda meny och kreativa tillvägagångssätt till havets råvaror. Det var en kväll där varje tugga var en resa genom smaker och där varje rätt var en konstnärlig presentation av havets skatter. Jag hoppas att konceptet återkommer (sista kvällen ikväll lördag).