Hembakta bullar

-

I serien hembakt, så kommer jag till hembakta bullar. Också såå goda och såå värt att det tar lite tid att baka ihop dem. Till och med min dotter Alva, som annars inte gillar kanelbullar, gillade dem. Jag följde receptet på vetemjölspåsens sida, förutom fyllningen som jag komponerade själv, och gjorde så här:

50 g (1 pkt) jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, jag mortlade mina hela kärnor
800 g vetemjöl

Fyllning:
200 g smör
100 g mandelmassa
½-1 dl socker, jag använde mörkt muscovadosocker

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken och smöret i en kastrull och värm till smöret smält och det är 37 grader. Är det för varmt så ställ kastrullen i en annan kastrull med kallt vatten och kyl degvätskan till 37 grader. Det får inte vara för varmt, för då förstörs jästen.

Häll på degvätskan över jästen och blanda även ner sirap, kardemumma och salt. Mät upp 800 g vetemjöl och tänk att det ska räcka. Spara lite till utbakningen. Det sämsta man kan göra med bullar är att ha för mycket mjöl och dessa 800 g räcker varje gång jag bakar bullar – tro mig.
Blanda ner lite mjöl i taget och låt maskinen göra jobbet i 10 min. Strö över lite mjöl och lägg på en handduk. Låt jäsa minst 30 min, det gör inget om det blir längre, men håll koll så inte degen jäser över kanten.

Under tiden gör du fyllningen. Låt smöret bli rumsvarmt och riv mandelmassan. Blanda ihop detta och lite socker.

När degen jäst klart, så baka ut degen på en diskbänk/bänkskiva/bakbord och ha lite mjöl på sidan. Kavla ut bulldegen till en platta och smeta smörfyllningen ovanpå. Rulla ihop bulldegen och skär tvärsöver i mindre bitar. Lägg i formar och låt jäsa igen, denna gång i 40 min.

Strax innan dessa 40 min har gått, sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha lite pärlsocker på toppen. In i ugnen i ca 10 min, men håll koll, det går rätt fort på slutet.

Hembakta bullar

Såå gott med hembakta bullar, och något jag oftast har redo i frysen.

Om du inte har tid att baka en laddning bullar, så måste jag få tipsa om min kanelbullekladdkaka. Snabbt, enkelt och smakar som en kombination av just kladdkaka och nybakta bullar. Yummie!

Hembakta bullar

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar