Lillördag idag onsdag, då passar det väl bra med ett gott tips på tilltugg? Idag tipsar jag om Västerbottenstilltugg med rödlöksmarmelad där man kan förbereda löken tidigare, eller till och med dagen innan. Jag tycker att man kan få äta och dricka gott oavsett dag på veckan. Man ska såklart inte dricka mycket varje dag i veckan, men det är helt ok att ta ett glas vin mitt i veckan ifall man är sugen. Istället för att absolut inte dricka under veckan och sedan dricka alldeles för mycket (varje) helg…
Att få över gäster på middag och kunna börja med en drink och något tilltugg innan man senare sätter sig till bords. Det är ett avslappnat skönt och gott välkomnande och innebär också att varmrätten inte behöver vara helt klar när gästerna kommer. Som tilltugg kan man bjuda på några krustader fyllda med någon god ost, tunnbrödsrullar eller mina favoriter kaviarsnurror. Snurrorna har västerbottensost i sig, precis som dessa goda tilltugg har. Funkar nog oavsett ost, men västerbottensost är ju så gott! Jag hittade receptet hos Matplatsen och jag gjorde nästan likadant. Tilltugg kan också ersätta en förrätt tycker jag. Så här gjorde jag till sex personer:
½ rulle Smördeg
Västerbottensost i bitar
1 Rödlök
Smör att steka i
1-2 msk Balsamvinäger
1-2 msk Honung
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördeg och dela den i mindre bitar. Jag gjorde 15 bitar och det var väldigt lagom att få två bitar var. Dela västerbottensosten i 15 bitar och lägg ovanpå smördegsbitarna. In i ugnen ca 10 min, tills osten har smällt och smördegen blivit lite gräddad. Skär rödlöken i tunna skivor och stek dem i smör. När de känns mjuka, så stänk på balsamvinäger och lägg på någon matsked honung. Låt smälta ner i löken och dra sedan stekpannan åt sidan.
Lägg upp smördegsbitarna på en snygg tallrik/uppläggningsfat och lägg på lite rödlöksmarmelad på toppen. Servera till valfri dryck.
[…] det sjunka in sista timmen. Medan jag satt och tittade på en puttrande gryta fixade Maria västerbottentilltugg med rödlöksmarmelad. Riktigt fin […]