Vinkokta musslor

-

Jag har länge varit sugen att testa laga musslor själv för första gången. De är kanske inte makalöst goda, men de är helt ok! Och med tanke på hur bra de är för naturen, då de fungerar som filtrerare, så är det bra att äta musslor ibland. Så här första gången ville jag göra ett så klassiskt recept som möjligt, så jag följde receptet med klassiska vinkokta musslor hos Ica. Ett väldigt snabbt recept. Från det att man börjar fräsa löken, så är maten klar att servera inom 10 min.

Jag var till Lilla saluhallen i Östersund för att hitta musslor och var även på systembolaget för att hitta ett passande vin, både för tillagningen och för att kunna dricka i ett glas bredvid. Systembolaget är en fantastisk källa för kunskap, och man kan med fördel fråga någon i personalen vad man ska ha för vin till en speciell maträtt. Så här gjorde jag för två personer:

1 kg blåmusslor
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2,5 dl vitt torrt vin (personalen på systembolaget rekommenderade ett vin med hög fruktsyra)
½ dl grovhackad persilja
salt och svartpeppar

Ett gott bröd, vi hade en baguette surdegsbröd från närmaste butik
Någon god bredbar ost

Skölj musslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort ”skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på vinet. Låt koka 2 minuter under lock. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden. Ta upp musslorna och varmhåll dem, koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar och häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja.

Vinkokta musslor

Servera musslorna med ett gott bröd med en god bredbar ost. Resterande vin hälls upp på snygga glas.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar