Pepparkakscheesecake

-

Jag såg en film på Instagram förra veckan, där Matbyrån gjort en film åt Annas pepparkakor och deras pepparkakscheesecake. Endast fem ingredienser i själva cheesecaken, så det lät väldigt enkelt och gott! När jag dessutom hade fyra äggvitor i kylen sedan någon dag så kändes det som att halva jobbet redan var gjort. Vi skulle ha middagsgäster på söndag kväll, så jag rörde ihop allt på lördagseftermiddagen och ställde in den i frysen.

Nu äter jag i princip bara Nyåkers pepparkakor – då de är från min hemkommun, jag har extrajobbat där plus att jag tycker att Nyåkers pepparkakor är godast! Så det är Nyåkers i min pepparkakscheesecake nedan, men det funkar säkert med de man gillar bäst.

4 äggvitor
1½ dl socker
200 g mascarpone
4 dl vispgrädde
200 g pepparkakor

Lägg äggvitorna i en ren skål och vispa vitorna. Strax innan vitorna är marängvispade, så häll ner sockret och vispa in det i smeten. Häll upp vispgrädde i en annan skål och vispa. Rör först ner mascarponeost bland vitorna och fyll sedan på med grädden.

Krossa pepparkakor och bottna en springform med drygt hälften. Häll på hälften av chessecakesmeten, resten av pepparkakekrosset och sen det sista av cheesecakesmeten. Slå gärna formen lite lätt mot underlaget, så att det blir packat mot botten. Ställ in i frysen åtminstone fem timmar, men gärna över natten.

När det är dags för servering – ta fram pepparkakscheesecaken 15-20 min innan, så den hinner tina en aning och att den blir möjlig att skära tårtbitar av. En snygg cheesecake med randen pepparkakskross i mitten och väldigt god. Det var strykande åtgång runt bordet hos oss och alla var nöjda.

I Instagram-videon så häller de över en vitchokladsås vid servering, men jag tyckte inte att den behövdes.

Pepparkakscheesecake

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

  1. Gjort denna, vilken skillnad vispa äggvita och tillsätta sockret i. Har gjort många scheesecakes men denna är klart bäst, tack för recept

Lämna ett svar