Getostrisotto med rödbetor

-

Jag älskar verkligen risotto, det är sen gammalt. Det finns så många smaksättningar och alla är goda. Jag har samlat mina olika varianter här. När det dessutom är väldigt enkelt att göra, så gör jag gärna en risotto med ojämna mellanrum. Nu är det faktiskt ett tag sedan, men när jag träffade på receptet för Getostrisotto med rödbetor på Ica, så blev jag så sugen att prova.

Vi kom hem hungriga i fredags, så jag började kvällen med att skala rödbetorna, dela dem i mindre bitar och sätta in dem i ugnen. Sen förberedde jag en förrätt, så vi skulle överleva fram till middagen. Det är nackdelen med rödbetor, att de behöver så lång tid på sig – enklast är att förbereda dagen innan eller på fm samma dag, men det funkade inte på en fredag. Förrätten blev en variant på chèvre chaud, såå gott!

Men åter till min getostrisotto med rödbetor. Jag gjorde så här för fyra personer:

600 g färska rödbetor
1 msk flytande smör eller olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar

Getostrisotto:
6 dl vatten
1,5 msk grönsaksfond eller en tärning
½ gul eller röd lök
2 msk olivolja
1/2 msk färsk hackad rosmarin eller torkad rosmarin (1/2 msk färsk rosmarin motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 dl risottoris
150 g getost (chèvretyp)

Till servering
1 dl rostade, hackade nötter (funkar också med solros- och pumpakärnor)
Ruccola
ev balsamicosirap

Sätt ugnen på 200ºC. Skala och klyfta rödbetorna i mindre bitar(ta gärna på plasthandskar då rödbetorna färgar av sig). Blanda dem med olja, salt och peppar. Rosta på plåt tills de är mjuka ca 40-50 minuter. De här får man gärna förbereda så de är klara. Då går själva middagen mycket snabbare.

Getostrisotto:
Koka upp vatten med fond eller buljongtärning, ställ åt sidan.
Skala och hacka löken fint. Fräs lök i olja med rosmarinen tills löken blivit mjuk. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll på lite av buljongen, rör och låt koka in. Häll ner lite av buljongen i omgångar och rör då och då. Riset blir krämigare då man rör. Koka på svag värme ca 20-25 minuter.

Getostrisotto med rödbetor

Dra från plattan och rör ner getosten och rödbetorna. Risotton ska vara riktigt krämig (tillsätt ev mer buljong). Servera med nötter , ruccola och ringla gärna över balsamicosirap. Den här gången valde jag att blanda ner rödbetorna i risotton, vilket gjorde att den blev rosa, men nästa gång kommer jag att servera rödbetorna på sidan och behålla risotton i sin ursprungsfärg. Det är valfritt – risotton har sin goda smak oavsett färg.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar