Janssons frestelse

-

Det är julafton idag och vi har haft en väldigt skön tid sedan vi slutade jobbet i fredags. I fredags flydde vi julstressen och checkade in på ett hotell i stan, för att få lite lugn och ro. Det var en väldigt skön kväll och natt, så frågan är ifall det ska bli någon form av tradition? Nåväl, när vi kom hem igår så tjuvstartade vi julmiddagen med en Janssons frestelse.

Jag har nog i ärlighetens namn aldrig gjort en Janssons frestelse förut och var tvungen att googla lite mer exakt hur man skulle göra. Jag visste huvudingredienserna, men ville ändå kolla. Jag hittade lite olika recept och bestämde mig för den här till middag för två personer:

6 mellanstora potatisar
1 gul lök
1/2 förp ansjovis från Grebbestad
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
ströbröd

Börja med att sätta ugnen på 200 grader (eller 175 grader varmluft). Ta fram en ugnsform och börja riva potatisen på den grövsta rivjärnet. Min sambo Daniel provade också att rullhyvla potatisen med en rullhyvlingsapparat som han köpte till mig i våras, när han var till New York.

Jag skar en gul lök i tunna skivor och stekte dem lite snabbt i en stekpanna. Då all potatis var riven och hyvlad, så började jag fylla min ugnsform. Först lite smör i botten, sen hälften av potatisen. På med den stekta löken och sen ett lager ansjovis. Den andra halvan riven potatis och krydda med salt och svartpeppar. Häll över grädde och mjölk och toppa alltihop med ett lager ströbröd.

In i ugnen ca 45-60 min, tills potatisen känns klar. Servera din Janssons frestelse på julbordet och bered dig på beröm, för den här var riktigt god! Då vi åt vår middag kvällen innan så nöjde vi oss med en form Janssons frestelse, och vi blev gott mätta båda två.

Janssons frestelse

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAtt bo på hotell hemma
Nästa artikelÄppelmos

Kommentera