Äppelmos

-

Jag vet att större delen av den svenska befolkningen äter senap på sin julskinka, men jag är uppväxt med äppelmos och tänker inte byta. Det är, helst med ett gott kryddat tunnbröd i botten, så man äter julskinka för mig. Tunnbröd, mjukt eller hårt är valfritt men det är godast på mjukt, en skiva julskinka och äppelmos som gäller. Helst också med julmust på sidan. Då är det jul!

Jag gjorde en laddning äppelmos hemma och kryddade den, precis som mamma gjorde, med en kanelstång. Har ni inte provat det, så gör det. Det är det allra godaste äppelmoset om jag får säga det själv. Så här gjorde jag för två mellanstora burkar:

600 g äpplen, valfri sort (eller blandat)
1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 citron, saften
1 kanelstång

Skala äpplena och dela dem i klyftor. Skär bort kärnhus och ev skadade delar, och lägg den i en kastrull. Häll på vatten, citronsaft och socker och sätt den på spisen för kokning tillsammans med kanelstången. Inte alltför varm platta, utan hellre att den får stå på lite längre.

Sätt under tiden in ett par burkar i ugnen på 100 grader, så de får bli steriliserade. När äpplena kokat klart och är mjuka, så ta ut kanelstången och mixa äpplena till ett mos. Fyll upp dina burkar med det varma äppelmoset och låt det svalna en aning.

Äppelmos

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar