Äggtoddy tänker jag som en riktig juldrink, och tänker på alla amerikanska filmer då de bjuder på Eggnog i deras julpyntade hem. Jag blev såklart sugen att testa och igår var det dags. En drink med några moment, men det är också lätt att göra till flera gäster samtidigt. Jag hittade ett recept hos Mitt kök och följde det. Nästa gång tar jag nog lite mindre socker dock, det räcker kanske med två matskedar.
En drink som är lika god alkoholfri, så det är bara att göra samma grund till alla och sen spetsa de som vill. Så här gjorde jag till två drinkar:
2 äggulor
3 msk socker
4 dl mjölk
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker (egentligen 1/2 vaniljstång)
1/2 apelsin, skal och saft
Lättvispad grädde
kanel som topping
Ev 2 cl mörk rom per drink
Börja med att vispa grädden och ställ den åt sidan. Mät upp mjölk, kanelstång och vaniljsocker i en kastrull och börja värma under omrörning. Under tiden så vispar du ihop äggulor och socker i en skål. Riv zest av en halv apelsin och dela den i två.
När mjölken är varm, så fiskar du upp kanelstången, häller ner apelsinzesten och saften från 1/2 apelsin. Häll upp i snygga glas, och toppa med grädde och kanel. Spetsa med rom till den som vill ha.