Palt från Boden

-

En maträtt som jag minns från när jag var liten är palt. Jag gillade verkligen mammas palt, den var bäst samma dag hon lagat maträtten men funkade även dagen efter, då jag kunde få uppstekt palt. Och då ska ni veta, att jag var jättekräsen när jag var liten. I helgen skulle jag laga palt, men hade inte kornmjöl hemma, så det fick bli palt från Boden istället. Jag har hittat receptet inne hos Kryddburken.

Min mamma brukade inte fylla palten med fläsk, utan serverade det på sidan till de som ville ha istället. Så min uppfattning om palt, är att det bara är paltdeg rakt igenom. Men då det finns lika många palt-upplevelser som det finns norrlänningar, så är inte det ena mer rätt än det andra. Huvudsaken man provar att laga palt någon gång. Min mamma recept får bli en annan gång.

8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
Ev 300 gram rimmat fläsk

Skala din potatis och finriv den – klart snabbast i en matberedare med rivskiva, men det funkar såklart med ett vanligt rivjärn (det tar bara mycket längre tid). Pressa ur vätskan ur potatisrivet och lägg i en större skål.

Blanda potatisrivet med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp saltat vatten i en stor gryta/kastrull (1 tsk salt/1 liter vatten). Forma paltdegen till bollar i handflatan och lägg ner dem i kokvattnet försiktigt, använd gärna en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 30-45 min eller tills de flyter upp av sig själva. Servera med lingonsylt och smör.

Palt från Boden

Ifall man vill ha fläsk inne i sin palt: skär fläsket i mindre tärningar och lägg det i en tallrik på sidan. Forma bollar av paltdegen först och platta sedan ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar igen. Lägg ner i vattnet försiktigt.

Visste du det här om palt?

Palt är en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, mest förekommande i Norrland. I norra Sverige tillagas palt av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltar) som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det finns många recept på palt. Platta paltar utan fyllning kallas flatpalt. Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta ”pitepalt”. En blandning av vete och korn- eller rågmjöl förekommer i Västerbotten och kallas ”gråpalt”.

I södra Norrland benämns maträtten kams, och där lagas den alltid på kornmjöl, ibland med potatis; ofylld kallas den ”flatkams” och fylld med fläsk kallas den ”fetkams”. En annan variant ”Skedkams” är dock gjort på kornmjöl, vetemjöl, salt och vatten. I trakter som ligger nära den norska gränsen äter man gärna kams med mese, messmör eller en sås som innehåller mesost. Kamsen har dock nästan helt försvunnit ur det moderna kosthållet, medan den nordnorrländska palten har överlevt.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar