Färöarna och ön Streymoy

-

Första hela dagen på Färöarna så klev vi upp enligt överenskommelse och åt frukost tillsammans, återigen en mycket bra lösning med Airbnb där vi kunde sköta oss själva. Planerna för dagen var att åka över till ön Streymoy och utforska den med start i huvudstaden Torshamn. Sagt och gjort, vi satte oss i bilen och körde iväg vid 9-tiden på morgonen.

Väldigt vacker väg vart man än åker, så vi var tvungen att stanna med jämna mellanrum för att hinna fotografera naturen och dramatiska platser. Ang fotografier, så kommer ni att hitta betydligt mer bilder på Daniels sida, där han publicerar sina reseinlägg.

Torshamn var faktiskt en ganska tråkig huvudstad, så det är inte en av de platser man behöver besöka på Färöarna. Passa hellre på att se de scenarion som naturen har att bjuda på – det är unikt för Färöarna. En stad kan man gå i var som helst. Vi blev ganska fort klara med stan, men passade på att äta lunch på en hamburgerkedja innan vi åter satte oss i bilen – med sikte på norra delen av ön Streymoy.

Att naturen är dramatisk och fantastisk var den klart största anledningen till att jag ville åka till Färöarna, och jag fick alla mina förväntningar uppfyllda. Bakom nästan varje kurva, så visar sig nya bergsformationer eller ett mäktigt hav. Ofta så stupar berget brant rakt ner i havet, ofta med en kant på tiotals meter. Häftigt!

Vi såg också oräkneliga mängder med får, som strövade omkring på öarna. Det spelade mindre roll hur brant berget var. Om man bara tittade tillräckligt noga, så såg man snart en grupp får som gick och betade.

Nästa stopp blev istället Tjørnuvík, ön Streymoy’s nordligaste by. Vi stannade vid turistparkeringsplatsen och gick ut för att spana in stranden och dagens stora vågor. Just parkeringsplatser, så är det något Färöarna är väldigt bra på. Vid de platser vi valde att stanna vid, så fanns det nästan alltid en parkeringsplats och tillhörande toalett.

Här stannade vi en lång stund, då vi inte riktigt fick nog av utsikten och miljön. Magnifikt är nog det ord som bäst beskriver det jag kände.

Vi valde till sist att besöka byn Saksun, också den på ön Streymoy. Här var det inte lika dramatisk natur, utan en mera vindskyddad vik – fortfarande fantastiskt vackert (och tänk lite längre fram på våren/sommaren, då allt gräs istället är frodigt grönt)!

Jag spanade också in en vandringskarta, där man från Saksun kan vandra över bergen och komma ner till tre olika byar på andra sidan berget. Jag var mest sugen på vandringsturen över till Tjørnuvík, men då kartan uppskattade turen till 7 timmar enkel väg, så var det inget vi var förberedda på.

Efter Saksun så var vi väldigt nöjda, och begav oss hemåt och vår egenlagade middag som intogs till knasterljudet från kaminen. En bra dag!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar