Vegetarisk lasagne med halloumi och röda linser

-

Meatfree Monday idag och dags för en vegetarisk lasagne med halloumi och röda linser. Jag har ju gjort några rätter med riven halloumi och tycker att det är jättegott, så det borde vara rätt lätt att trolla ihop en vegetarisk lasagne. Lasagne tar ju en stund att laga, men ifall man gör tomat och linsröran dagen innan, så kan man göra ostsåsen och montera ihop den dag två. Alternativt laga på helgen.

Sagt och gjort, jag tänkte ihop lite ingredienser som borde passa och satte igång. Börja med tomat och linsröran:

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
smör eller olja att steka i
1 förp krossade tomater ca 400 g
1 dl röda linser
1 dl vatten
2 msk grönsaksfond
Ev. 1-2 tsk liquid smoke (gott om man ändå har det hemma, men man klarar sig utan också)
oregano
timjan
peppar

Hacka lök och vitlök och fräs i smör eller olja i en kastrull. Fyll på med krossade tomater, torra linser, fond och extra vatten. Låt koka 10-15 min, så linserna hinner bli klara. Smaksätt med oregano, timjan, peppar och ifall du har liquid smoke hemma.

När du är nöjd med smakerna, så dra kastrullen åt sidan och gör istället ostsåsen:

25 g smör
½ dl vetemjöl
ca 5 dl mjölk
salt och peppar
ca 2 dl riven ost

Börja med att smälta smöret. Vispa ner vetemjöl tills det är helt löst. Späd med lite mjölk i taget och vispa medans mjölken kokar upp. När rätt konstisens är i kastrullen, ta den åt sidan. Vispa ner den rivna osten och krydda med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan.

1 bit halloumi, 150 g
3 morötter
Lasagneplattor
Ev riven ost på toppen

Riv morötter och halloumi på rivjärnet och lägg upp i en tallrik. Nu är det dags att montera ihop det hela. Ta fram en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader.

Häll ner knappt hälften av ostsåsen i botten, och lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Lägg på ca hälften av tomat och linsröran, bred ut i ett jämnt lager. Fyll på med den rivna halloumin och morötterna, och lägg på ett till lager lasagneplattor. Bred ut den resterande tomat och linsröran och häll sedan på resten av ostsåsen. Toppa ev med riven ost på toppen – jag valde riven Västerbottensost.

Ställ in mitt i ugnen ca 30 min (sätt gärna in en plåt under, då det ofta rinner över kanten då man gräddar lasagne). Under tiden kan du göra en sallad och duka i lugn och ro. Det är nog det bästa med att laga mat i ugnen. Man hinner stöka bort det värsta, duka och även göra en god sallad. Perfekt!

Ta ut formen när ytan är gräddad och ställ fram på bordet. En riktigt god middag och ifall det blir rester kvar, så funkar de utmärkt i matlådan.

Vegetarisk lasagne med halloumi och röda linser

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar