Hemmagjord kronärtskockspesto och sparris

-

Jag snubblade över ett recept på Facebook, i ett reklamavsnitt från CityGross och vego-kocken Mattias Kristiansson. Det som var på filmen lät så gott, så jag ville verkligen prova. Jag pratar om att göra en hemmagjord kronärtskockspesto och servera på en smörgås tillsammans med sparris. Det måste bara provas!

Då jag är så matintresserad som jag är, och att jag lagar mat varje dag, så vill jag nästan alltid förändra en aning. Helt enkelt för att ett bra recept ska bli ännu bättre. I länken ovan har ni Mattias recept, men här nedan är mitt:

Hemmagjord kronärtskockspesto:
1 dl pistagenötter
190 g inlagd kronärtskocka (hittade Garant’s version med vitlök och örter)
½-1 dl finhackad dill
2 st vitlöksklyftor
ca ½ dl olja (jag fyllde på med olja från kronärtskocksburken, tills det kändes lagom)
½ citron, saften
½-1 knapp tsk sambal oelek
salt
svartpeppar

Lägg dina skalade pistagenötter i en mixer och kör den en kort stund, så de är finhackade. Lägg ner alla bitar kronärtskocka ur burken (spara oljan en stund) och mixa dem tillsammans med pistagenötterna. Lägg ner vitlöksklyftor och dill, citronsaft och olja från kronärtskocksburken och mixa ihop allt. Det får gärna vara lite småbitar kvar i peston. Smaksätt med sambal oelek, salt och peppar.

Till servering:
Valfritt bröd, jag hade en kaka Hällakaka (välj något gott veganskt alternativ)
1 knippe sparris
smör att steka i (eller olja om du vill hålla rätten vegansk)
salt
svartpeppar
finhackad dill

Skär av den nedersta träiga delen på sparrisen och dela dem ev i mindre bitar (beroende på hur stor brödbit du har). Stek sparrisen i smör tills den mjuknar men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Salta och peppra.

Bred på ett generöst lager hemmagjord kronärtskockspesto på varje brödskiva. Toppa med stekt sparris, finhackad dill och toppa med ett drag från svartpepparkvarnen.

Perfekt att bjuda på som en förrätt, en del av en middag där det även serveras annan mat, eller så gör du som jag gjorde. Tog två smörgåsar som efter-träningsmat. Därför var inte uppläggningen så prioriterad, utan mera att jag skulle få mat i magen. Ni vet – livet som matbloggare…

Hemmagjord kronärtskockspesto

Visste du det här om kronärtskocka?

Kronärtskocka är en växt i familjen korgblommiga växter. Det är en ätbar tistelliknande växt, vars blomknoppar skördas strax innan den blommar. Växten är flerårig, men kan inte övervintra i kallt klimat och kan därför på nordiska breddgrader normalt endast odlas som ettårig. Under gynnsamma villkor kan den dock övervintra.

Kronärtskockans knoppar äts vanligtvis kokta; man drar upp ett ”blomblad” (holkfjäll) i taget utifrån och in och äter det med till exempel smör, utom den hårda spetsen. ”Skägget” i mitten skärs sedan bort från blombotten, ”hjärtat”, som slutligen äts med kniv och gaffel.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar