Sandhammaren och Ale stenar

-

Fortsättning på vår sommar 2018, blev bland annat Sandhammaren och Ale stenar. Vi hade ätit lunch i Brösarp och var bokstavligen talat proppmätta. Ändå tog vi vägen förbi Kiviks Musteri och lärde oss lite mera om äpplen och bin. Fortfarande proppmätta så la vi vår äpplecider i bagaget och tog sikte på Skånes östra kust.

Roadtrip i lugn och ro är semester! Att vi inte riktigt bestämt vad vi skulle se, så tog vi dagen som den kom. Det enda vi visste, var att vi skulle sova i Ystad. Längs vägen så bestämde vi att vi skulle göra två stopp. Dels Sandhammarens badstrand och sen Ale stenar.

I Skåne är inte avstånden så långa, om man jämför med avstånden i Norrland, så att starta ut i Kristianstad på morgonen och avsluta i Ystad – det känns som en avslappnad dag. Vi stannade till i Sandhammaren sent på eftermiddagen och hittade en parkering långt fram. De som parkerat där innan hade varit tidiga samma morgon och alltså hunnit bli klara för dagen. Det passade oss fint!

Ale stenar

Sandhammaren är den sandstrand med den mjukaste sand jag någonsin upplevt. Så fina korn och följsam sand så den kändes mjuk att ligga på. Daniel somnade som en klubbad, mätta som vi var efter lunchen och det varma vädret. Jag tog ett bad i havet och slumrade sedan till en kort stund, men jag ställde också klockan på telefonen för säkerhets skull. Jag vaknade före klockan och fortsatte njuta av en skön strand och en varm sol fastän klockan blev strax efter 18.

Sandhammarens strand

Ale stenar

Ale stenar

Vi åkte till slut från Sandhammaren och tog sikte på Ale stenar en kort bit från Sandhammaren. Vi parkerade på en parkering tidigt i byn Kåseberga och kunde gå en gångväg mot stenarna. En samling stenar där våra förfäder (någonstans 400-900 eKr) verkligen tänkt till där högst upp på Kåsehuvud. 59 st stenar som var och en väger 5 ton är en imponerande samling och det är roligt att besöka platsen.

Ale stenar

Ale stenar

Ale Stenar

Ale stenar

Ale stenar

Det är såklart ingen som kan säga med säkerhet varför de byggt upp denna skeppssättning, men de tankar som finns är att det är en solkalender alternativt en astronomisk kalender, se artikel på Wikipedia för att läsa mera. Oavsett vad skeppssättningen är tänkt till, så är Ale Stenar värda att besöka!

Ale stenar

Ale stenar

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Föregående artikelSnabb fläskytterfilé
Nästa artikelSnabb vinbärskaka

3 KOMMENTARER


  1. Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /home/drydense/mariasmat.nu/wp-content/plugins/podamibe-custom-user-gravatar/pod-custom-user-gravatar.php on line 179
    Ann

    Härligt att se att även du och Daniel hittat Sveriges finaste sandstrand!!

    • Vi hade en helt underbar roadtrip under vår semestervecka. Både Öland, vårt korta stopp i Blekinge hos goda vänner och hela Skåne var så fint!
      Sandhammaren var verkligen härlig! Så fin och mjuk sand! Jag skulle gärna ha den stranden närmare till hands alla fina sommardagar :)

Kommentera