Pepparkaksbröd

-

Då vi ska vara hemma lite mera, jullov för tjejerna och några helgdagar för mig och Daniel, så är det gott med hembakt bröd. Det går ganska lite bröd här hemma, så jag bakar inte bröd med rutin, men ett filmjölksbröd kan jag slänga ihop vilken dag som helst. Igår gjorde jag och Alva ett pepparkaksbröd, då vi ville ha ett julbröd. Och det blev så gott!

Det jag testade den här gången, och som jag kommer att fortsätta med, är att blötlägga russin och tranbär i filmjölken en stund innan bakningen. Jag testade samma sak på mina saffransbullar (fast där la jag dem i blöt i glögg istället) och russinen blir så mycket saftigare! Testa det nästa gång ni ska baka något med russin. Blötlägg dem i valfri vätska innan.

Nu till mitt pepparkaksbröd:

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl vetekross
1 dl vetegroddar
2,5 msk pepparkakskryddor (1 påse)
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 dl russin
1 dl tranbär
1 dl pumpafrön

Degvätska
1 l filmjölk, gärna ekologisk
0,5 dl sirap

Börja med att mäta upp lite filmjölk i en skål. Lägg ner alla russin och tranbärs och se till att de är täckta. Ställ åt sidan.

Sätt sedan ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och blanda väl. Smöra och bröa två st 1,5 liters brödformar. Tillsätt filmjölken med russinen, övrig filmjölk och sirapen.

Pepparkaksbröd

Fördela smeten i brödformarna och ställ in i mitten av ugnen. Grädda i ca 1 timme och 40 minuter. Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.

Pepparkaksbröd

Testa med en provsticka så bröden är klara, ett annat tips är att se så kanten har släppt. Tippa upp bröden upp och ner, så att sidor och botten får ånga av och torka en aning. Vid servering, så skär upp skivor och var redo på att brödet går åt! Det kan vara det godaste filmjölksbröd jag gjort.

Pepparkaksbröd

Pepparkaksbröd

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar