Björnspaning i Jämtland

-

Härom helgen var vi iväg på min födelsedagspresent. Björnspaning i Jämtland. Jag fick presenten av Daniel i 42 års present i höstas, men vi fick så lov att vänta tills björnarna vaknat ur sitt ide.

Så en lördag var det dags, vi hade samling kl 18 och åkte sedan ut på mindre grusvägar ut i skogen. Vi parkerade bilarna och gick iväg. Det var vi och ett annat gäng, men vi hade två stugor. Så jag och Daniel fick en egen stuga, vilket kändes väldigt skönt!

Björnspaning i Jämtland
Björnspaning i Jämtland
Björnspaning i Jämtland

Vår stuga

Vi installerade oss i vår stuga och gick på utedasset en sista gång, sen stängde vi dörren och började vänta. Daniel monterade upp våra två kameror och så satte vi oss på varsin stol. Förväntansfulla! Skulle vi få se en björn under natten?

Björnspaning i Jämtland

Det hände inte så mycket, så redan kl 21 så gick Daniel och la sig, för att vi skulle sova i skift. Jag satt ensam kvar på vakt och tittade ut. Tur att jag hade mobilen med mig, för det hände inte så mycket alls. Några korpar var allt som rörde sig i närheten och tack vare dem så fick vi koll på vart åtelköttet låg placerat (åtel är alltså föda som människan lagt ut för att locka till sig djuren)

Sova i skift

Kl 00.30 väckte jag Daniel, så jag fick lägga mig en stund. Vi hade varsina sovsäckar med oss, så jag kröp ner i min och somnade ganska ögonblickligen. Daniel väckte mig någon gång under min sömn och sa att det var en räv utanför, men det var det inte värt att kliva upp för, utan jag somnade om.

Kl 04 väckte Daniel mig igen och ville få sova några timmar till. Jag klev upp och satte mig på vakt. Efter någon timme så dök två rävar upp och då var det min tur att väcka Daniel, men han hade redan sett så han var nöjd.

Räven ni ser nedan var en av de två. Den var framme vid åtelköttet och började äta, men blev störd av att jag tog en första bild. Spanade bort mot vår stuga och efter någon sekunds betänketid, så bestämde den sig för att ge sig av. Då fick jag en ny bild, och det ser banne mig ut som att den tittar rakt in i kameran.

Björnspaning i Jämtland

Vid 07 väckte jag Daniel igen och fick några timmars sömn till. Inget mera hände under morgontimmarna, utan det var en väldigt lugn natt vi satt på björnspaning. Ingen björn alltså, vilket känns tråkigt, och jag hoppas på ett återbesök.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar