Tjälknul på fransyska

-

Dags för kalas där jag vill bjuda många gäster på mat. Då är tjälknul på fransyska ett lätt sätt att få till mycket och god mat. Egentligen ska tjälknul (eller tjälknöl) tillagas på en fryst bit kött (därav namnet), men jag brukar ta genvägen över halvfryst eller tom tinat kött. Jag tycker personligen inte att det blir någon skillnad, men det finns åsikter om det.

Tjälknul på fransyska går att göra på både nötkött och älgkött, det blir lika gott! Jag fick denna gång tag i en stor bit nötkött från en lokal bonde och jag satte in hela biten i ugnen. Jag måste återigen få förespråka att köpa lokalt kött, då det bara är kött och inget annat. I produkter vi köper i affären, så är det många gånger insprutat vatten i köttet, för att den ska väga mera.

Att köpa lokalt, kan du tex göra via Reko Ring. Det finns i Östersund, men jag har även sett det i andra städer runt om i landet.

Men tjälknul, här kommer receptet:

1 bit kött, jag har bara provat fransyska, men det ska fungera med andra detaljer också

Saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
½ dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan

Börja med köttet. Starta ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Ifall det är fryst kött, så får du vänta innan du sätter in termometern. Jag hade tinat kött den här gången, så jag satte i termometern på en gång.

Tjälknul på fransyska

Låt köttet stå i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Koka upp saltlagen och ställ på sidan i väntan på att köttet ska bli klart. När köttet är klart, så sänker du ner köttbiten i saltlagen och låter allt svalna tillsammans.

Tjälknul på fransyska

När allt är avsvalnat, så är köttet klart. Ta upp köttbiten och skär upp i snygga tunna skivor.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelReko Ring i Östersund
Nästa artikelBjörnspaning i Jämtland

Kommentera