Peterskyrkan i Rom

-

Peterskyrkan i Rom är världens största kristna kyrka och den är enorm! Den slåss med Notre-Dame de la Paix i Elfenbenskusten, men fastän den kyrkan är störst till ytan, så kan Peterskyrkan erbjuda långt fler sittplatser. Det råder alltså lite oenighet om vilken som faktiskt är störst.

Vi gjorde ett besök vid kyrkan vår första dag i Rom, söndag. Vi hade hört att påven Franciskus ev skulle tala inför folket kl 12.00 och det stämde. Inte från Peterskyrkan utan från ett hus intill. Han talar alltid från sitt arbetsrum, som är andra fönstret från höger högst upp. Stämningsfullt att höra påven tala inför folket! På italienska, så jag förstod inte så många ord, men ändå mäktigt på något sätt.

När påven pratat klart, gick vi mot Peterskyrkan för att kunna se insidan. Dock visade jag axlarna i mitt linne och jag hade även för korta shorts för att bli godkänd. Vi återvände istället ett par dagar senare, med mera kläder på oss. T-shirt och shorts som går till knäna fungerar.

Kupolen och utsikten:

Vid vårt besök hade vi hunnit läsa på lite mera och siktade in oss på kupolen som första anhalt. Det kostar att gå upp i kupolen, 8 Euro om du vill gå alla 510 trappstegen själv, eller 10 Euro om du vill åka hiss knappt halvvägs och gå 320 trappsteg. Vi valde hissen då det skiljde så lite.

Först tre bilder från insidan av kupolen:

Peterskyrkan i Rom
Peterskyrkan i Rom
Peterskyrkan i Rom

Det var insidan av kupolen, men vi ville komma högst upp och på utsidan. Men först 320 trappsteg.

Och det blev smalare och smalare, lutade mer och mer ju högre upp vi kom:

Peterskyrkan i Rom
Peterskyrkan i Rom
Peterskyrkan i Rom

Att komma högst upp var häftigt! Då Peterskyrkan är 132,50 m hög och vi var nästan högst upp, så gissar jag på 120 m upp i luften. Stans bästa utsikt, med råge!

Peterskyrkan i Rom
Påvens trädgård
Peterskyrkan i Rom
Petersplatsen sedd från ovan

Efter ha sett oss omkring och fotat det vi ville, så gick vi ner för alla trapporna igen och tog hissen sista biten. Dags att gå in i kyrkan.

Peterskyrkan i Rom
Den 187 m långa kyrkan, med en yta på 15 160 m²
(så att det teoretiskt skulle gå in 60 000 personer i kyrkan)
Peterskyrkan i Rom
Munskyddskrav under hela kyrkobesöket.
Peterskyrkan i Rom
När jag tittar upp i en av de mindre kupolerna
Peterskyrkan i Rom
Berninis 30 m höga högaltare, där endast påven får celebrera mässan. Den är också byggd rakt ovanför aposteln Petrus grav – detta då Jesus ska ha givit himmelrikets nycklar till Petrus
Peterskyrkan i Rom
Drottning Kristina Peterskyrkan
Drottning Kristinas gravmonument

Även Sverige finns representerade inne i Peterskyrkan. Det i form av Drottning Kristinas gravmonument som sitter längs långsidan till höger. Drottning Kristina abdikerade från den svenska kungatronen 1:a juni 1654 och avlade sedan sin katolska trosbekännelse officiellt den 3:e november 1655. Därefter var hon välkommen till Rom.

Drottning Kristinas kvarlevor ligger istället i grottorna under Peterskyrkan, i sällskap med bla Petrus och Johannes Paulus II. Där är det dock fotoförbud, så inga bilder från grottorna.

Peterskyrkan i Rom
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelRunstreak 100 är genomfört
Nästa artikelPocherat ägg-macka

Kommentera