Pocherat ägg-macka

-

Jag har en favoritfrukost från det att jag var liten och det är en pocherat ägg-macka. Eller förlorat ägg-macka som mamma kallade det när vi var små. Mamma gjorde det då och då på helgerna, och ifall jag fick det till frukost så var dagen genast mycket bättre.

Om jag sedan fick blåbärsgröt till frukost nr 2 på helgen, då var lyckan komplett!

Pocherat ägg går att använda till flera olika maträtter, inte bara som en lyxig frukostmacka. Ifall en googlar pocherat ägg så hittar ni många fina förrätter tex.

Men tillbaka till min pocherat ägg-macka. Den här gången hade vi kommit hem från en dryg veckas semester sent kvällen innan, och när jag vaknade gick jag till kylskåpet och såg mig omkring. Då jag tömt kylskåpet ovanligt bra fanns det inte mycket att välja på. Dock hade vi Bregott och ägg och när jag tittade i frysen, så fanns även franska. Idén om en lyxfrukost tändes och efter en runda i trädgården så hittade jag även färsk persilja.

Pocherat ägg-macka med färsk persilja

Väldigt få ingredienser alltså, men viktigt att vattnet håller en lagom temperatur. Det ska sjuda, inte koka. Här är för en person, men det är bara att pochera så många ägg en vill ha. Dock räcker det med två samtidiga ägg i kastrullen, så det inte blir för mycket.

1 ägg
1 smörad valfri macka
Salt
Hackad persilja på toppen

Sätt en kastrull vatten på spisen, ca 3 cm vatten och låt bli varmt. Vattnet ska inte koka, utan bara sjuda. Knäck ägget i ett glas. Vispa runt i vattnet, så det är i rörelse när du häller ner ägget – det gör att det inte fastnar i botten direkt.

Fortsätt snurra på vattnet och se till att ägget inte fastnat, och sjud ägget tills det är klart. Fiska upp ägget med en bred stekspade/hålslev och lägg på den smörade mackan. Toppa med hackad persilja. Skär ett snitt så gulan rinner ut och ”sopa upp” det med mackan. Såå så gott!

Pocherat ägg-macka
Pocherat ägg-macka

Ber om ursäkt för lite tråkiga bilder, jag var hungrig och ville ha mat så fort som möjligt. Orkade inte riktigt anstränga mig med uppläggningen. Men låt inte det avskräcka er – för det är jättegott! Roligare bilder hittar ni här.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPeterskyrkan i Rom
Nästa artikelPitekaka med röda vinbär

Kommentera