Blåbärsgröt

-

Hej! Det var ovanligt tyst från min sida igår, men det berodde på en orolig mage. Jag gick hem från jobbet före lunch och på kvällen fick jag magsjuka. Nåja, det verkar som det värsta har gått över och jag vaknade imorse och var sugen på blåbärsgröt. Dvs grahamsmjölsgröt med blåbär i.

Blåbärsgröt var min favorit när jag växte upp! Mamma lagade alltid frukost åt oss, och varierade oftast mellan välling och havregrynsgröt till vardags. Men på helgen kunde vi få blåbärsgröt och då var lilla Maria (ja, jag är minst i syskonskaran) väldigt nöjd! Såhär gör du en supersmarrig blåbärsgröt för en person:

2,5 dl vatten
salt
3/4 dl grahamsmjöl
Blåbär – jag hade en knapp dl till min tallrik idag
1/2 msk honung

Koka upp vattnet och salt, häll ner blåbären. Vispa ner mjölet och låt stå på låg värme ca 10 min, så mjölet hinner svälla. Rör med jämna mellanrum.

Innan servering, rör ner honung i gröten. Servera tillsammans med mjölk och njut av en god frukost!

Blåbärsgröt

Visste du det här om blåbär?

Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött, som trots växtens namn är mörkt vinrött. Smaken är söt med obetydlig syra.

Blåbär innehåller antioxidanter, bland annat 8 mg askorbinsyra per 100 g. Näringsinnehållet i bären är ringa, och som överlevnadskost är det huvudsakligen vätskeinnehållet som är av värde.

Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % landets yta.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar