Förlorade ägg-macka

-

Min favoritfrukost då jag var liten, var då mamma serverade förlorade ägg-macka. Förlorade ägg är en enklare omskrivning för pocherade ägg, det är alltså samma sak.

Serverat på en smörad franskskiva och, om mamma fick bestämma, lite hackad persilja på toppen. Bäst ifall gulan inte har stelnat utan fortfarande är rinnig. Åh, det ger goda minnen bara jag tänker på det!

Det var också gällande denna förlorade ägg-macka som jag och mamma hade en fight en gång. Jag var i tonåren någonstans och förmodligen rätt kaxig och uppkäftig a la tonåring, som jag ville att mamma skulle göra en macka till mig. Men hon ville inte, utan sa helt enkelt: om du vill ha en sådan får du göra den själv. Du vet hur du ska göra.

Gah.. mamma ville inte göra mackan åt mig, utan jag fick själv ställa mig vid spisen och prova (för jag var alldeles för sugen för att låta bli och ev vinna matchen mot mamma). Hon kom förmodligen och hjälpte till och gav mig tips, men av det jag kom ihåg, så gjorde jag den själv.

Så förra helgen var blev jag sugen igen. Jag hade inte franskbröd hemma, utan tog mitt hembakade bananbröd, vilket funkade minst lika bra. Minimalt med ingredienser, men det är viktigt att ha lagom temperatur på vattnet:

1 ägg
1 smörad valfri macka
Salt
Hackad persilja på toppen

Sätt en kastrull vatten på spisen, ca 3 cm vatten och låt bli varmt. Vattnet ska inte koka, utan bara sjuda. Knäck ägget i ett glas. Vispa runt i vattnet, så det är i rörelse när du häller ner ägget – det gör att det inte fastnar i botten direkt.

Fortsätt snurra på vattnet och se till att ägget inte fastnat, och sjud ägget tills det är klart. Fiska upp ägget med en bred stekspade/hålslev och lägg på den smörade mackan. Toppa med hackad persilja. Skär ett snitt så gulan rinner ut och ”sopa upp” det med mackan. Såå så gott!

Förlorade ägg-macka

Min mammas förlorade ägg-macka

Förlorade ägg-macka

Laga det här till era barn i helgen och se till att föra en god frukost vidare.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelBramble som fredagsdrink
Nästa artikelPremiärgrillning 2019

Kommentera