Pitekaka med röda vinbär

-

Ett recept från min barndom och grannen som då var min bästa kompis. Jag döpte dem till Karolinas godbitar i min pärm med handskrivna papper men har i efterhand även skrivit dit namnet Pitekaka. Denna gång tillsatte jag röda vinbär och fick en plåt Pitekaka med röda vinbär.

En bra komplettering med röda vinbär, då det tillförde en friskhet och lite syra till en redan god kaka. Den här varianten kommer jag att fortsätta med.

100 g smält smör (gärna brynt smör men inget måste)
3 dl mjölk
1 ägg
4 dl socker
8 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Röda vinbär, 3-4 dl
1 msk vetemjöl

Havre-kanel glasyren:
200 g smält smör (jag brynte även det här)
2 dl socker
3 dl havregryn
3 tsk kanel

Sätt igång ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakan och blanda först ihop torrvarorna till kakan, börja gärna med fyra dl vetemjöl. Fyll på med mjölk, ägg och smält smör och tillsätt sedan de sista fyra dl vetemjöl (svårt att få en homogen smet med för mycket torrvaror direkt).

Lägg vinbär och vetemjöl och skaka ihop. Bred ut smeten i en smord (eller bakplåtspapper) långpanna* och strö ut vinbären ovanpå.

Smält sedan smöret till glasyren. Blanda socker, havregryn och kanel och häll sedan över det smälta smöret. Fördela ut glasyren lite slarvigt ovanpå vinbären och sätt in i ugnen. Beroende på storlek på din form, så är gräddningstiden mellan 15-30 min. Jag behövde 30 min i min form, men ifall du har en större långpanna, så går det fortare.

Pitekaka med röda vinbär
Pitekaka med röda vinbär
Pitekaka med röda vinbär
Återigen Sagas snygga tallrik som hon gjort själv på keramikkursen

* I mina papper har jag skrivit långpanna, men visst var långpannorna mindre i storlek för 35 år sedan? Denna gång använde jag min form som är 27*37 cm där ett bakplåtspapper passar och går upp längs kanterna. Min riktiga långpanna är för stor för ett bakplåtspapper – gissar att era också är det.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelPocherat ägg-macka
Nästa artikelÖrtplättar med rökt lax

Kommentera