Mormors åkerbärssaft

Min mamma stod nästan i köket jämt, förutom när hon var ute i ladugården och skötte om våra kor. Hon var hemmafru och hade nästan alltid något att förbereda i köket. Hon kokade oftast saft så vi klarade oss hela året, men ibland köpte hon en färdig saftbas. När jag hittade samma lilla flaska häromåret, så köpte jag den av ren nostalgi. Det blev en flaska Mormors åkerbärssaft och jag kokade den i helgen. Och ja, det är en väldigt god saft!

Det är alltså inte min mormors saftrecept över huvudet taget, men saftbasen heter så. De finns/fanns i massa olika smaker, men åkerbär alltså… Det kan vara jordens godaste bär! Om ni smakat dem på riktigt så vet ni.

Mina bröder vet garanterat vilken liten saftbas jag menar, men för er som inte sett den – så här ser den ut:

Mormors åkerbärssaft

Ett väldigt lätt recept, jag tog de här måtten:

1,5 liter vatten
1,5 kg socker

Mät upp i en stor kastrull och låt koka i ca fem minuter. Ta kastrullen av spisen och ställ för att svalna. Blanda ner saftbasen när sockerlagen svalnat och häll sedan upp saften på väl rengjorda flaskor. Klart!

När ni vill servera saften så späder ni den 1+6, så saften är relativt dryg. Dock tyckte hela familjen om min saft, så vi har redan druckit upp hälften. Jag får helt enkelt leta och se ifall jag hittar samma saftbas igen.

Jalapeñopasta
Middagen häromkvällen, med Jalapenopasta och Mormors åkerbärssaft

Kommentera