Focaccia som en julgran

-

Då Saga kom hem och pratade om brödet focaccia och hur gott det är, samtidigt som min rosmarinplanta har fortsatt växa och vara grön, så tändes en idé om att göra en focaccia som en julgran. Saga trodde inte riktigt på idén men jag kände att jag ville prova. Det finns många bilder på snyggt dekorerade focaccior ifall ni söker på tex Instagram.

Sagt och gjort, så satte jag igång med min focaccia:

4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 9 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 tsk socker

Dekoration som passar för en julgran. Jag använde:
Gräslök som stam
Rosmarin som grangrenar
Halverade cocktailtomater som julkulor
Rödlök som ytterligare dekoration
Smör & Rapsolja och hackad vitlök som snöflingor

Smula sönder och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt och länge tills du får en smidig deg. Tycker du att degen är för lös och svårarbetad så kan du tillsätta mer mjöl. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Klä en form med bakplåtspapper eller pensla med olja. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen med fingrarna. Pimpa din focaccia som en julgran och låt fantasin flöda. Jag avslutade min pimpning med att pensla Smör&Rapsolja och hackad vitlök ovanpå alltihop och tänkte vitlöken som snöflingor. Täck formen och låt jäsa 1 timme.

Focaccia som en julgran
Pimpad och klar, redo för jäsning i en timme

Värm ugnen till 220 °. Sätt in din focaccia mitt i ugnen. Grädda brödet i ca 25-35 min, beroende på hur tjockt ditt bröd är. Låt svalna på galler eller servera genast.

Focaccia som en julgran

Detta bröd har inte så mycket fyllning så jag tänker att det krävs smör och ost för att göra det lite extra gott, men det är valfritt.

Det var väldigt roligt att pimpa sitt eget bröd, så jag gissar att detta inte var sista gången. Har ni gjort likadant någongång? Kommentera gärna här nedan och skicka länkar så kan vi förgylla varandras bakningsstunder framöver.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar