Mitt smidigaste jultips kommer här (jag förstår inte varför jag inte själv provat förut?). Att baka risgrynsgröt i ugnen i stället för att stå och röra på spisen med risk för att det ska bränna vid. Hädanefter så kommer jag att fortsätta med denna ugnsvariant.
4 dl risgryn
1,5 l mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljpulver (valfritt men gott)
1 tsk kanel (eller två kanelstänger)
Ca 1 tsk salt
Ev 1 mandel i gröten
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en stor form. Lägg ner alla ingredienser – du behöver inte ens röra om – och sätt in i ugnen. Låt stå i drygt 1 h, då kan du ta ut, röra om och och smaka av. Ev fylla på med mera mjölk. Sätt in i ugnen igen om det behövs en stund till.
Ta ut formen och ställ fram mitt på bordet, så får alla ta så mycket de vill ha. Servera med extra kanel, socker och kanske en skinkmacka.