En Meatfree Monday som inte är julinspirerad, utan en helt vanlig tacomiddag. Mina barn är inte så förtjusta i julmat, så det räcker gott och väl med själva juldagarna för dem – och att vi äter vanlig mat de andra dagarna. Ifall ni har samma generation på era barn, så funkar tacos flera dagar i veckan. Här en väldigt god vegetarisk/vegansk variant, sötpotatistacos med svarta bönor och cashewnötter.
Receptet kommer från Tuvessonskan och hennes bok Plåtmat, men jag hittade receptet hos Coop och kopierade rakt av.
Sötpotatisplåt:
800 g sötpotatis
400 g kokta svarta bönor, sköljda
70 g naturella cashewnötter
1 tsk salt
Kryddmarinad:
1 msk sambal oelek
3 msk neutral olja
1 lime, pressad saft
1 msk mald spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
Till servering:
Välj vad ni gillar till vanliga tacos, men här kommer mina favoriter:
Hackad gurka
Hackade tomater
Hackad paprika
Majs
Riven ost, välj ev vegansk ost
Guacamole med koriander, välj vegansk creme fraiche
Vitlökssås, välj vegansk creme fraiche
Fetaostsås, hoppa över ifall ni äter vegansk mat
Ostdipp från Frankful – vegansk OCH godast
Jordnötter
Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär i ca 1 cm stora tärningar. Lägg potatis, bönor och grovhackade nötter på en ugnsplåt med bakplåtspapper eller olja i botten.
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt med allt på plåten. Bred ut ordentligt över hela plåten och salta. Rosta mitt i ugnen tills potatisen är mjuk, 20–30 min. Rör gärna om på plåten efter halva tiden.
När potatisen känns klar, häll över allt i en skål och ställ fram på tacobordet, tillsammans med valfria tacotillbehör. Riktigt gott alternativ!