Falafel är en riktigt god liten smakbit, som inte bara är vegansk utan också en fräsch boll som mycket gärna kan ersätta vanliga köttbullar tex. Knaprigt skal som bidrar till den goda smaken. Jag har läst på Vegomagasinets hemsida och testade deras falafel Malmö-style. Vegomagasinets chefredaktör Mattias Kristiansson är nämligen från Skåne och har god insikt i den ”rätta smaken”, då Malmö anses vara Sveriges falafel-stad.
Det viktigaste att komma ihåg när du ska fritera falafel är att det måste vara okokta kikärtor. Det fungerar inte med kokta kikärtor, då de faller sönder i fritösen. Receptet nedan är från Vegomagasinets hemsida. Det är en riktigt stor sats, jag gjorde inte ens hälften så mycket och det räckte till fyra portioner, men här får ni rätt proportioner. På samma sida finns även en film från Mattias när han gör smeten.
Ifall du tar veganska såser, så blir hela rätten vegansk. Det går också utmärkt att göra en vitlökssås med creme fraiche, men då blir rätten vegetarisk istället.
Falafel Malmö-style
500 g torkade kikärter
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 dl finhackad persilja
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
svartpeppar
2 liter rapsolja till fritering
Tillbehör
libabröd, pitabröd eller tortillasbröd
vitlöksaioli (jag hittade färdig vegansk aioli i min butik)
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
chilisås
saltgurka
tomat
sallad
rödlök
finhackad persilja
Börja med att blötlägga kikärterna i åtminstone 12 timmar. Skölj väl.
Mixa kikärterna fint i en matberedare. Gör det i omgångar. Mixa riktigt fint så att det håller ihop när du kramar massan i handen. Du kan även mala dem i en kvarn. Häll ner i en bunke. Blanda ner gul lök, vitlök, persilja, vatten, spiskummin, koriander, salt och peppar (det går också att mala lök och vitlök i mixern, så har jag gjort). Tryck ihop lite kikärtsmix i handen. Den ska hålla ihop.
Rulla bollar av din kikärtssmet. Antingen i händerna eller om du använder en glasskopa eller en speciellt avsedd falafelpress. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös.
Droppa ner några bollar i taget i den heta oljan och fritera tills de flyter upp till ytan och är härligt gyllenbruna. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.
Servera i pitabröd eller libabröd tillsammans med vitlöksaioli, yoghurt, chilisås, saltgurka, tomat, sallad, röd- lök och persilja.
En middag som helt klart kan ersätta den vanliga tacomiddagen på fredagskvällen. Så gott!