Låktatjåkko fjällstation

-

Precis som Björkliden och dess skidanläggning är väldigt speciell för mig, så är även Låktatjåkko fjällstation det. Detta då de tillhör samma anläggning och när jag jobbade i Björkliden 1997, så var jag kollegor med de som jobbade på Låktatjåkko. Så här kommer ett bildinlägg från en av mina favoritutflykter i Sverige.

Låktatjåkko är en fjällstation som ligger nio km från Björkliden, och även på 1228 möh, vilket är den högst belägna fjällstationen i hela Sverige. Fjällstationen har öppet både sommar och vinter. Sommartid är det vandring eller cykling som gäller för att ta sig upp, men vintertid fungerar både skidor, skoter och Björklidens bandvagn. Det går också att ta sig de sju km till Låktatjåkko Fjällstation från Låktatjåkko station längs med E10:an.

Bandvagn Låktatjåkko

Denna gång hade vi bokat in oss i Björklidens bandvagn, som går från Hotell Fjället kl 10 på morgonen. I bandvagnen så går det både att åka inuti bandvagnen eller köpa en tolka-plats efter vagnen.

Tolka bandvagn
Åka i bandvagnen eller tolka efter på skidor
Bandvagn Låktatjåkko
Längs den nio km långa sträckan upp till Låktatjåkko Fjällstation
Bandvagn Låktatjåkko
Såklart munskydd i bandvagnen både tur och retur

Väl framme vid Låktatjåkko Fjällstation så gick vi runt och fotade runt stugan innan vi gick in för att beställa Sveriges bästa våffla.

Låktatjåkko Fjällstation
Skyltar Låktatjåkko
Maria Låktatjåkko

Inomhus i stugan kunde vi beställa varsin våffla och hittade oss en plats i salongen. En stabil öppen spis och även Sveriges högst belägna bar, 1230 möh.

Låktatjåkko Fjällstation
Låktatjåkko Fjällstation
Baren var dock inte öppen i dessa Corona-tider.
Låktatjåkko Fjällstation
En tjock och rejäl våffla med hjortronsylt och Västerbottensost. Kanske en otippad blandning, men det smakade väldigt bra tillsammans.
Utsikt Låktatjåkko
Utsikten från matsalen – en utsikt jag lätt skulle kunna vänja mig vid <3

Vi lyckades pricka in helt rätt dag, solen lyste från en klarblå himmel och vårvintern välkomnade oss med varm famn. Kaffet efter våfflan tog vi utomhus, då det var en alldeles för vacker dag för att tillbringa inomhus.

Låktatjåkko Fjällstation
Låktatjåkko Fjällstation

Efter 1,5 h på plats så började bandvagnen pocka på uppmärksamhet och det var dags att kliva på för hemfärd.

Bandvagn Låktatjåkko
Offpist Låktatjåkko
Från bandvagnen fick vi också syn på de snygga åttorna som svepte sig nerför berget intill Låktatjåkko Fjällstation
Låktatjåkko Fjällstation
Placeringen av Låktatjåkko Fjällstation, mitt ute på fjället

En sista bild vill jag visa, och det är från bastun på fjällstationen. Historien bakom bastun är att vi var några kollegor som tagit oss upp till Låktatjåkko på en ledig dag. Vädret blåste upp och vi fick lov att stanna kvar över natten, och alla rummen var bokade och upptagna. Då tar en vad man haver och vi bredde ut enkla madrasser på bastulavarna och vi kunde sova över. En rolig historia som ändå ligger mig varmt om hjärtat.

Bastun Låktatjåkko
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTunnbrödets dag
Nästa artikelKrispig tofu i jordnötssås

Kommentera