Tunnbrödets dag

-

Temadag idag och tunnbrödets dag. Vad är det att orda om, kanske du tänker? Men hembakt tunnbröd är verkligen en delikatess på frukostbordet. Och allra helst ifall du bakat tunnbrödet själv i bagarstuga.

Jag har fått med mig mina två döttrar till bagarstugan flera gånger under deras uppväxt och senast, någon månad före jul, så sa de båda två: det här gör vi till en tradition varje år.

Om du inte har möjligheten att baka själv i en bagarstuga, så satsa ändå på ett lite dyrare tunnbröd idag eller de närmaste dagarna. Det är skillnad i både konsistens och i smak och värt de extra pengarna.

Även om jag och tjejerna bakat flera gånger, har det bara varit två gånger som jag ansvarat för degen och de två gångerna är de här. Första gången bakade jag med Marie’s recept. En tidigare kollega och där vi kunde ha en tjejkväll i bagarstugan varje år.

Maries tunnbröd
Maries tunnbröd

Nästa gång ville jag prova Håkans recept, där vi fått låna bagarstugan de senaste två åren.

Håkans tunnbröd
Håkans tunnbröd
Saga håller koll så att det brinner lagom

Vad ska en göra med sitt tunnbröd då?

Ett hembakt tunnbröd är allra godast nybakt redan i bagarstugan tillsammans med lite smör och ev en ostskiva. När en får smaka resultatet av ett par timmars jobb, så är det oslagbart. Men även hemma, så är det väldigt lyxigt att få plocka fram en påse ur frysen och sedan få en härligare helgfrukost. Om ni har chansen att låna/hyra en bagarstuga, så gör det! Det är lite jobb, men det är värt det!

Ifall en vill äta lite mera matigt, så måste jag få promota tunnbrödsrullen. Och här måste jag erkänna, att det är enklare med ett fabriksbakat bröd. Jag har inte lyckats få mina tunnbröd så mjuka som behövs. Kanske som lyxig fredagsmiddag nästa fredag?

Tunnbrödsrulle som fredagsmys

Det är också lite lyxigt att bjuda på tunnbrödssnittar när vi får bjuda in middagsgäster igen. Att mingla med ett glas bubbel och ett par tunnbrödssnittar (som går att smaksätta på så många olika sätt) är härligt!

Tunnbrödssnittar till Mello
Glöggmingel med tunnbröd
Håkan utmanade mig att hitta fyra fyllningar till hans saffranstunnbröd, om detta kan du läsa här

Så gör helgen till lite lyxigare genom att unna dig ett gott tunnbröd. Du kommer inte att ångra dig. Trevlig lördag!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar