Maries tunnbröd

-

I helgen som var så fick jag chansen att tillbringa några timmar i en bagarstuga. Det är min kollega som har en bagarstuga hemma hos sig och som också brukar baka själv med jämna mellanrum. Jag tycker att det är roligt att baka och jag tycker framför allt att det är gott att äta hembakat tunnbröd, så jag hoppade på idén så fort den kläckts. Då jag inte hade något eget recept så körde jag på ett säkert kort – Maries tunnbröd.

Då det var min tjejhelg, så hade jag dessutom två nästan vuxna hjälpredor att ta med mig. Saga och Alva hade aldrig bakat i en bagarstuga förut, så de fick nu chansen att lära sig hur det går till.

Jag har bakat flera gånger förut, men det här var första gången som jag skulle sätta en egen deg. Jag hade inte heller någon större kärl att låta degen jäsa i, så jag fick tänka till innan jag hittade en plastlåda med lock. Här kommer receptet på min tunnbrödsdeg och jag tyckte att brödet blev väldigt gott!

3l mjölk
3 tsk salt
2 kg vetemjöl
2 kg rågmjöl
2 dl sirap
2 dl messmör
1 1/2 påse hel anis
1 1/2 påse hel fänkål
1 paket jäst

2 timmar jäsning
Hjorthornssalt

Värm upp mjölken så den blir 37 grader varm och smula ner jästen. Fyll på med salt, sirap, messmör och kryddor innan du fortsätter med mjölet. Jag valde att göra slut på min påse med grovt rågmjöl innan jag fyllde på med fintmalet rågmjöl. Jag gillar lite grövre bröd och tänkte att ”det skadar inte med fibrer”. Men kanske blev degen lite mera svårarbetad än vad den hade behövt bli? Svårt att säga, men nästa gång tar jag nog bara finmalet rågmjöl.

Rör ihop degen, själv hade jag Alva som ville hjälpa till och som tog tag med hela händerna för att blanda ihop det hela. Vi hade hela degen i en plastlåda med lock och så packade vi in oss i bilen och åkte iväg.

Ugnen var varm när vi kom fram, då en annan kollega också passat på att göra ett tunnbrödsbak. De var precis klara, så vi kunde packa in oss och börja baka direkt. Vi delade upp degen i tre delar och började med den första. Vi gjorde lite mindre degbollar, ca 110-120 gram stora och la dem redo under en bakduk. Sen började vi kavla. Och kavla. Och kavla. Gräddningen tog väldigt kort tid, då ugnen höll sig varm.

Maries tunnbröd

Maries tunnbröd
Våran ”lilla” 3-litersdeg som fortsatte växa hela dagen.

Maries tunnbröd

Maries tunnbröd

Tjejerna tyckte att det var riktigt roligt från början, men krafterna och viljan tog slut innan degen var slut. Sista tredjedelen så var det bara jag som kavlade och mest Saga som gräddade. De tyckte att vi hade gjort en för stor deg och tyckte att det hade kunnat räcka med hälften.

Men då det är ett rätt stort jobb att tända igång en bagarstuga, så vill jag gärna baka en större sats på en gång. Och då är ändå en 3-litersdeg i minsta laget. Jag är glad att de ville följa med och jag är glad att de har fått prova på. Nu kan de mycket mera än vad de kunde innan.

Maries tunnbröd

Och nu kommer vi att ha tunnbröd ett bra tag framöver. Så gott att ta fram på helgen och äta tillsammans med smör och ost. Extra lyxigt då en har bakat helt själv!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSeptember 2018
Nästa artikelKanelbulletrifle med stekta äpplen

Kommentera