Håkans tunnbröd

-

Förra söndagen var jag och tjejerna hemma hos min kollega Håkan och fick låna deras bagarstuga. För att baka vårt eget tunnbröd inför julen. Receptet är Håkans tunnbröd, även om jag bara gjorde halva degen. Ett bra recept, så det här kommer jag nog att fortsätta med. Här är mitt recept alltså, som gav ungefär 40 kakor.

Väldigt roligt att tjejerna ville följa med, och de tyckte även att vi skulle göra det till en tradition – att baka en sats tunnbröd varje år. Vi fick till en bra rundgång i år. Vi valde också att baka med munskydd på i år – egentligen bara för att slippa dra in mjöldamm och rök från ugnen.

Håkans tunnbröd

Vi hjälptes åt att rulla tullror (Håkans namn på små degknyten, redo att kavlas ut) och lägga dem redo under en handduk. Saga skötte elden och kastade då och då in en vedklabb åt olika sidor för att hålla värmen på ugnen. Jag kavlade ut kakorna och gav den till Alva som fick borsta av dem på två sidor. Saga skjutsade in i ugnen och tog sedan ut de gräddade kakorna. Läs mera om arbetsgången längre ner.

2 dl (fiber)havregryn
4 dl mjölk

175 g smör
1,5-1,75 l mjölk

1 påse anis (eller redan malen, ta då 20 g)
1-1 1/2 påse fänkål
2 tsk salt
1,75 – 2 dl sirap
25 g jäst för söta degar

1 kg rågsikt
2 kg vetemjöl

Börja med att blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt det stå i åtminstone 10 min, så havregrynen hinner mjukas upp.

Ta fram en annan bunke och smula ner jästen. Ta i lite sirap eller socker och rör, så kommer jästen att lösas upp och bli flytande.

Ta fram en kastrull och smält 175 g smör. Häll på 1,5 l mjölk och värm upp till 37 grader, mät gärna med en termometer för att vara säker på temperaturen. Ifall det blir för varmt, späd med mera mjölk så du får ner temperaturen.

Häll delar av degvätskan över jästen och rör runt så jästen löses upp helt. Ta i dina mortlade kryddor, salt och sirap och rör om igen. Ta fram en balja/större bunke (degen blir väldigt stor) och häll över degvätskan där. Fortsätt med mjöl lite i taget och rör, rör, rör. Här är det du som måste jobba som bakmaskin, så jobba ordentligt med degen.

Men här kommer också svårigheten (för oss som bakar väldigt sällan), att ta i lagom mycket mjöl. Det ska absolut vara en deg, men det får inte vara för mycket mjöl i den. När du skakar baljan så ska degen dallra lite grann. Ställ baljan för att jäsa 40-60 min (det är den tid det tar för oss att åka hem till Håkan, så vår deg fick jäsa i en uppvärmd bil).

Häll ut en del av degen på ett vetemjölgrundat bakbord och vänd in vetemjölet med en degskrapa tills den blir hanterbar med händerna – men akta fortfarande att degen blir för mjölmättad. Bättre med lite för lite än för mycket mjöl – en för hård deg är mycket svårare att kavla ut.

Håkans tunnbröd

Skapa tullror (dvs tunnbrödsämnen) genom att skära av lite deg, väga dem så alla blir ungefär lika stora – vi körde lite mindre kakor som är 140 gram. Rulla sedan degknytet till runda bullar (tullror) och lägg på lite mjöl på bakbordet. Täck gärna med en handduk och börja kavla ut en tullra.

Tryck ut den med händerna på ett mjölat bakbord och fortsätt sedan med en rundkavel. Vänd och kavla igen – tills du fått en lagom tunn kaka. Vänd en sista gång och kör sedan en kruskavel över kakan – kruskavel gör små hål i degen för att den inte ska få bubblor inne i ugnen utan gräddas jämt.

Vänd degen igen och låt din borstare ta över – i mitt fall Alva som borstade av kakan på ena sidan. Hon vände sedan upp den på Sagas fjöl och borstade även den andra sidan. Det är väldigt noga att borsta bort allt överblivet mjöl, då bränt mjöl smakar riktigt illa.

Håkans tunnbröd

Saga fick en avborstad kaka på sin fjöl och skjutsade in kakan i ugnen – som håller någonstans 400-450 grader. Saga lät kakan ligga några sekunder under uppsikt, sen använde hon en spjälk för att vända kakan i ugnen och att den blir gräddad runt om. Ta ut den gräddade kakan och ev borsta den igen. Låt kakan svalna långsamt under ett lakan för att behålla ditt mjuka tunnbröd.

Maries tunnbröd
En bild från vårt förra besök och Maries tunnbröd

Viktigt är också att ha med sig smör och ev ost, för att kunna provsmaka i bagarstugan. Bryt loss en bit från ett nygräddat ljummet bröd, ta på smör och ät ditt otroligt goda hantverk.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar