Brigadeiros – Brasilianska chokladtryfflar såg jag första gången förra året och hade tänkt baka här hemma. Men jag hade så många andra julgodisar som jag ville testa, så jag kom aldrig till dessa. Förrän i år, då jag har gjort en laddning. Jag har hittat receptet inne hos Zeina, men ungefär samma recept finns på många sidor. Bara tre ingredienser + valfri garnering, så ett väldigt lätt julgodis att sno ihop.
Ca 16-18 st riktigt goda brasilianska chokladbollar
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
3 msk kakao
15 g smör
Smör/olja till smörjning
Valfri garnering:
Lakrits- eller chokladströssel, kakao, finhackade nötter eller kokos
Häll kondenserad mjölk i en kastrull och tillsätt kakao och smör. Värm upp på medelvärme men kom ihåg att röra hela tiden. Viktigt att röra om annars bränns den kondenserade mjölken lätt vid. Rör om tills blandningen tjocknar och börjar släppa kastrullens kanter. Det tar ca 6 min.
Smörj en tallrik med olja eller smör. Häll ut chokladblandningen på tallriken. Låt svalna så du kan hantera chokladblandningen i händerna. Ta sedan ca 1 msk av chokladsmeten och rulla till en boll. Rulla bollen i önskad garnering.
Kakao och kokos bryter av sötman, chokladströssel och nötter ger en god krispig konsistens till bollarna. Du kan lägga bollarna i små formar eller direkt på ett fat. Låt bollarna stelna i kylen i minst 30 min. Förvara brigadeiros i kylen fram till servering. Bollarna klarar sig fint i kylen upp till 7 dagar.