Pepparkaksrutor med vaniljfyllning

-

Åh en så god kaka nu när det närmar sig jul (exakt en månad kvar idag) och första advent på söndag. Pepparkaksrutor med vaniljfyllning. Ni vet vaniljrutor fast den här gången smakar degen pepparkakor med hjälp av pepparkakskrydda. Så goda!

Vaniljrutor är lite meckiga att baka, då halva degen ska tryckas ut på ett bakplåtspapper i en ugnsform, sen på med den lösa vaniljsmeten och till sist det riktigt trixiga. Att fördela den andra hälften deg ovanpå. Jag brukar stå och tunna ut degen mellan mina händer och sen pussla ihop ett lock. Det går rätt bra och det blir helt ok snyggt. Hur brukar ni andra göra?

Kakan:

250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda

2 dl creme fraiche
2,5 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och pepparkakskrydda i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform med bakplåtspapper. Min form är ca 20*30 cm stor.

Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten.

Smula/tryck ut resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar.

Pepparkaksrutor med vaniljfyllning
Pepparkaksrutor med vaniljfyllning
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Kommentera