Hemmagjord tomatmarmelad med saffran

-

Jag spinner vidare på temat hemmagjorda gå-bort-presenter alternativt en julklapp. Här kommer en urgod hemmagjord tomatmarmelad med saffran som du kan äta året runt men som också passar utmärkt till vinterns ostbrickor (eller frukostmackor). Gör så här:

1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta. Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj. Låt koka i ca 30-45 min. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

Hemmagjord tomatmarmelad med saffran

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften. Häll upp i lagom små snygga burkar. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen. Supergod till kex och brieost tex, och det passar perfekt till en kopp glögg.

Hemmagjord tomatmarmelad med saffran
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Veckomatsedel vecka 17

Smakbox Vårglimt

Mat längs långresan

Populära kategorier

Lämna ett svar