Smashed burger med tryffelmajonnäs och Maillardreaktion

-

Åh jag gjorde så goda burgare i helgen. Smashed burger med tryffelmajonnäs och strips på sidan. Så så gott! Lova mig att ni testar dem snart!

Jag har läst om smashed burgers både här och där och inte riktigt fattat grejen. Ska det vara någon skillnad på att trycka ner köttfärsen i stekpannan eller att forma hamburgaren på sidan och sen lägga ner den i stekpannan? Nåväl, jag läste på lite mera i helgen och även om jag läst om Maillardeffekten så hade jag inte riktigt koll på den.

Maillardreaktion

Klipp från Wikipedia (där du även kan se exakt vilka ämnen som reagerar):

Maillardreaktion är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. Maillardreaktionen, uppkallade efter Louis Camille Maillard, är en viktig orsak till färg, doft och smak hos öl, choklad, kaffe, rostat bröd och många andra sorters rostad eller bakad mat.

Maillardreaktionen kommer först ifall du uppnår temperaturen 140-160 grader och uppåt, så var inte rädd för att ta i. Det är också viktigt att köttet är torrt, så om du ska steka en köttbit, torka av den innan du lägger den i stekpannan.

Smashed burger med tryffelmajonnäs

Tillbaka till mina burgare. Jag gjorde så här för två burgare:

Ca 300 g köttfärs (vi var rejält hungriga, så ca 150g var)
Salt och peppar
Olja att steka i
Burgarostskivor att lägga på så de hinner börja smälta

Valfria burgarepålägg, jag hade:
Hamburgerbröd (goda Briochebröd från Garant)
Salladsblad
1 tomat i skivor
Tryffelmajonnäs
Picklad rödlök

Majonnäs (Saga hade gjort sin egen majonnäs som det fanns kvar av)
Tryffelolja

Strips
Chilisalt

Plocka fram allt så du har det lättillgängligt. Blanda din majonnäs (alltid godast hemmagjord men helt ok med köpes). Förbered också stripsen, antingen om du gör dem i ugnen eller steker i stekpannan (det har jag aldrig gjort förut, men just den här gången stekte jag dem i stekpannan – gick över förväntan).

Börja med sätta stekpannan (gärna gjutjärnspanna om du har) på riktigt varmt. Stek på bröden en snabb sväng och lägg upp dem på varsin tallrik. Rulla sedan fyra stycken stora köttbullar och lägg ner i din oljade stekpanna (jag tog dem en och en för att få plats) och tryck direkt hårt på din köttbulle med en kastrull eller liknande. Släpp efter några sekunder när köttet blivit brynt. Vänd efter en kort stund och stek din burgare på andra sidan.

Ta upp, lägg åt sidan och håll värmen medan du steker nästa. När alla fyra burgare var klara så la jag ner dem i stekpannan igen (på eftervärme) och la dit en ostskiva på varje.

Montering

När dina burgare är stekta så monterar du ihop allt. Ta majonnäs i botten för att få salladsbladet att fästa. Lägg på en burgare och fortsätt med ett par tomatskivor. På med ett nytt salladsblad och nästa burgare för att till sist toppa med picklad lök.

Lägg upp på en snygg tallrik och servera strips tillsammans med tryffelmajonnäs.

Smashed burger med tryffelmajonnäs
Smashed burger med tryffelmajonnäs
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Föregående artikelPasta alla norma
Nästa artikelPepparkaksrutor med vaniljfyllning

Kommentera