En vegetarisk pasta på Meatfree monday (eller vilken dag i veckan som helst) passar väl bra? En god pasta med långkokad tomatsås och stekta aubergine- och paprikabitar. Jag pratar om Pasta alla norma som från början är en siciliansk pastarätt.
Jag gissar att pasta alla norma är lite som köttfärssås, att det finns en variant i var och varannat hem. Jag har läst lite kring pasta alla norma och egentligen ska det vara en annan pastasort och det ska vara en saltat ricottaost. Nåväl, här kommer iaf min köttfärssås pasta alla norma:
4 port spaghetti
1 aubergine
1 (gul) paprika
1 konservburk körsbärstomater (á 400 g)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 kruka färsk basilika
ev chiliflakes
parmesanost
olivolja, till stekning
salt & peppar samt lite socker
Börja med tomatsåsen: hacka lök och vitlök och låt fräsa i en kastrull. Tillsätt burktomaterna (jag sköljde även ur burken med lite vatten) och det mesta av basilikan (spara lite till garnering). Smaksätt med salt, peppar och lite socker. Låt puttra en längre stund, säg 30 min. Rör då och då.
När tomatsåsen har puttrat i 20 min, sätt igång en kastull med pastavatten. Ta även fram en stekpanna och skär auberginen i tärningar. Skär även paprikan i mindre bitar. Stek först auberginen och sista minuterna så lägger du i paprika i samma panna. Jag uppskattar om paprikan har lite crunch kvar.
Häll av pastan (spara lite pastavatten ifall du vill spä ut tomatsåsen) och häll ner pastan i tomatsåsen. Blanda runt och smaka av. Tillsätt ev mera salt & peppar. Blanda ner aubergine och paprika och häll upp på ett snyggt fat. Toppa med riven parmesan och chiliflakes.