Snabbmatsrestaurangerna sopsorterar inte!

-

ÖstersundsPosten (även kallad ÖP) gjorde efter tips från allmänheten undersökningar 2019 ifall våra snabbmatsrestauranger i Östersund sopsorterar det avfall som vi kunder stoppar i olika hål när vi ätit klart. Och nej, snabbmatsrestaurangerna sopsorterar inte! Nu har ÖP gjort en uppföljning i detta ämne och det är endast Sibylla som bättrat sig från 2019 till 2022.

Notera att all text och bild är bilder tagna från papperstidningen ÖP den 23:e februari.

Det är en stor klimatfråga i samhället idag, att vi ska sopsortera. Jag driver tex frågan hårt i min egen bostadsrättsförening och skäller då och då på mina grannar som tex inte tar loss botten på sina konservburkar, så metallburken går att platta till. En småsak i sammanhanget när jag läser ÖP’s reportage.

De undersökta restaurangerna är dessa:

McDonalds Lillänge
Burger King Lillänge
Max Brunflovägen
Sibylla Arenavägen

Snabbmatsrestaurangerna sopsorterar inte

Sopsorterar snabbmatsrestaurangerna?

Det hela började 2019 efter ett tips från allmänheten. Att snabbmatsrestaurangerna har väldigt snygga skräpstationer där vi kunder enkelt kan sortera muggar i ett hål, ev pant i ett annat hål och brännbart i ett tredje hål. Men det är vad som händer under ytan som är intressant. För här händer INGENTING.

Det ramlar nämligen ner i samma plastsäck som alla går till förbränning. Så att du anstränger dig och vill göra ditt bästa efter en måltid är skitsamma – för restaurangerna blandar ändå allt skräp och kastar i förbränningstunnan.

Sopsortering McDonalds
Snabbmatsrestaurangerna sopsorterar inte

Skillnaden mellan 2019 och 2022

Och det stannar inte ens här. McDonalds ligger i tvist med flera kommuner om att de inte vill sopsortera. Så de vill inte ens göra rätt för sig i Sverige 2022, utan kämpar i domstol för att de ska slippa.

Och det känns så fruktansvärt korkat så hälften vore nog. McDonalds väljer alltså att lägga pengar på att slippa sopsortera istället för att lägga samma pengar på att faktiskt sopsortera. Hur svårt kan det vara att göra rätt? När vi kunder dessutom har gjort halva jobbet åt dem.

Snabbmatsrestaurangerna sopsorterar inte

Så vad kan vi kunder göra åt saken?

Om vi nu är flera som tycker att det här är dåligt gjort av snabbmatsrestauranger så tycker jag att vi ska visa det! Här är mina förslag:

  • Berätta för respektive restaurangchef att ni vill att de ska sopsortera.
  • Ta med ert skräp och sopsortera själva – ta kort och sprid i era sociala medier att ni själva sopsorterar då restaurangerna inte vill göra det.
  • Protestera genom att inte äta på dessa snabbmatsrestauranger – OBS Sibylla gör numera rätt enligt artikeln, så välj dem ifall ni blir sugna på snabbmat. Alternativt ät bättre mat hemma i ert eget kök.
  • Prata om det i fikarummet och med era kompisar – skapa opinion i era nätverk som förhoppningsvis sprider sig. Vi alla kan bidra till en positiv förbättring!

Ytterligare fakta

  • McDonalds serverar 435.000 gäster varje dag i Sverige
  • Max serverar varje dag 50 miljoner måltider i hela världen (osäker siffra för Sverige)
  • Burger King hade 2018 18000 restauranger runt om i världen
  • Sibylla hade 2017 nästan 5000 restauranger runt om i världen

Tänk om alla dessa restauranger och måltider kunde sopsortera. Tänk om!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar