Silviakaka med saffran

-

Det börjar så sakta närma sig första advent, det är inte ens en månad kvar (första advent är den 27:e november i år). Därför tyckte jag att det var läge att börja med lite julsmaker. En silviakaka med saffran är precis så god som den låter och ifall du ändå tycker att det är för tidigt, så spara receptet och baka lite längre fram. För baka den – det måste du göra. Såå god kaka som bara smälter i munnen.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 paket saffran, dvs 0,5 gram
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl hett vatten

Börja med att sätta ugnen på 175 C (vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper eller smöra/bröa din form. Jag valde en form som är 20*30 cm (ifall du tar en vanlig stor långpanna så måste du göra dubbel sats).

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig (ett tips är att mortla saffranet tillsammans med lite vanligt strösocker. Detta för att finfördela saffranet och få mera färg och smak.) och tillsätt sedan i smeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 min. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.

Glasyren

125 gram smör
1 1/2 – 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Valfritt strössel, jag hade ett riktigt julströssel hemma (alt riven kokos)

Smält smöret tillsammans med florsocker, vaniljsocker och kakao. Låt puttra någon minut under omrörning. Ta bort från plattan och tillsätt äggulan under vispning. Rör om till en slät glasyr. Låt glasyren svalna, då blir den tjockare. Rör då och då.

Låt kakan kallna helt innan du breder ut glasyren i ett jämnt lager. Toppa med valfritt strössel alternativt riven kokos.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelJag fyller 46 år
Nästa artikelOktober 2022

Lämna ett svar