Schackhjärtan till tredje advent

-

I ett par år har jag sett bilder från Emmas instagram och hennes hemsida och har varit så sugen att prova, men inte riktigt haft tid. Jag vill också ställa fram och bjuda på snygga schackhjärtan till tredje advent. Eller ta med en snygg påse som gå-bort-present? Det är alltid uppskattat med hemmagjorda saker.

Lite pilligt att få schackrutorna att stämma, men det får det vara värt. Mitt tips längs vägen är att ha gott om tid och att mellanlagra degarna i kylskåpet. Då stelnar de till ganska snabbt och det är enklare att få raka rader. Här nedan kommer Emmas recept.

Ljus deg

180 g vetemjöl (3 dl)
30 g florsocker (0,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg

180 g vetemjöl (3 dl)
15 g kakao (2 msk kakao)
30 g florsocker (o,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Mät upp alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

(Jag gjorde tvärtom. Lät smöret stå framme så det blev mjukt, jobbade ihop två olika degar och la i kylen för att stelna. Det funkar alltså med både kallt och rumsvarmt smör.)

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta.

Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 12 minuter. Servera dina schackhjärtan till tredje advent och imponera på dina gäster.

Schackhjärtan till tredje advent

Schackhjärtan till tredje advent
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar