Vårens keramikkurs 2023

-

Äntligen fick jag tid över igen så jag kunde vara med på vårens keramikkurs 2023. Jag har gått två terminer tidigare, första gången fick jag med Saga och andra gången fick jag med mig Alva. Denna gång trodde jag att jag skulle gå själv, och det gör mig ingenting då jag vill gå keramikkurs – oavsett vilka andra som går. Men till min glädje så var det bara kända ansikten, då Monica och hennes döttrar Cecilia och Jenny också gick den här terminen.

Det gick dessutom ett par gånger, så fick Daniel chansen att prova. Han gillade att få jobba med händerna och skapa något eget, så efter första gången så ville han faktiskt fortsätta. Han pratar om digital detox-tid men jag tänker att hans konstnärliga ådra också viftade på uppmärksamhet.

På vårens keramikkurs hann jag skapa många verk, vissa är jag mer nöjd med än andra, men hey – jag har gjort dem med mina egna händer allihop. Så det är väldigt kära delar! Att få öppna skåpsluckan i köket och sträcka sig efter en egentillverkad kopp för att kunna dricka dagens första kopp kaffe. Det är magiskt!

Att dreja

Drejning är det jag finner allra roligast med keramik och som tur är, så är jag ensam om att föredra drejskivan. De andra tjejerna gillar att skapa sina verk på fri hand istället. Jag får alltså använda drejskivan varje gång om jag vill. Att centrera en lerklump och sen få den att jobba med mina händer (istället för mot mina händer) är så tillfredsställande. Göra ett hål och sen dra ut leran så att jag börjar skapa en mugg, för att sedan jobba med väggarna uppåt och få dem lagom tunna utan att de börjar vobbla. Jag är långt ifrån fullärd, men min lärare Tane tycker att jag lyckas väldigt bra med tanke på hur lite jag drejat.

När jag känner mig klar med min lerklump så ska den först torka några dagar, putsas till för att sedan skröjbrännas. Då det är gjort så är det dags för glasering. Sätta färg på ens skapelser kan ske antingen genom att doppa dem i färg eller att penselmåla dem. I år fick mina verk gå i grönt, grått och några blå – det är fint att skapa några saker i samma färg även om ingen annan blir den andra lik. Efter glasering så bränns verken igen, innan vi får ta hem dem och njuta av våra konstverk.

Jag är såå glad och nöjd över mina verk och jag kommer att köra även höstens keramikkurs. Både jag och Daniel är redan anmälda. Så kul att få skapa!

Om du vill se mina tidigare verk så kolla i mitt arkiv om keramik.

Keramikkurs
Min allra första egentillverkade mugg från 2020 – fortfarande min favorit!
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar