Chipsdipp med kantareller och karamelliserad lök

-

När det är säsong för god svamp så måste man ju passa på att njuta på alla möjliga sätt. Jag hade en liten burk förvällda kantareller kvar och frågan var ifall vi skulle göra en god kantarellmacka eller testa göra en chipsdipp med kantareller och karamelliserad lök? Valet föll på det senare och jag fick en god chipsdipp till lördagsfilmen.

Karamelliserad lök

2 gula lökar
Olja för stekning
Ev lite socker

Skiva den gula löken och lägg ner i en stekpanna tillsammans med lite olja. Låt fräsa länge på svag värme, rör då och då, tills löken tar färg och smakar sött. Ev kan du strö på lite socker precis i slutet, men om löken får gå tillräckligt länge så behövs inte det.

Kantareller (och taggsvamp)

Ofta hittar man gula kantareller och taggsvamp på samma ställe i skogen. Och medan folk rensar samtliga gula kantareller, så lämnar de taggsvampen, då de inte riktigt vet vad det är för svamp. Nackdelen med kantareller är att man behöver så mycket svamp för att få ihop en enkel macka, men om man drygar ut svampplocket med taggsvamp, så får du snabbt ihop tillräckligt mycket.

Rensa och hacka upp din svamp i små bitar och lägg dem i en torr stekpanna. Sätt igång på svag värme och låt svampen släppa sin vätska i lugn och ro. Svampen är förvälld då pannan är nästan torr igen.

Chipsdipp med kantareller och karamelliserad lök

Karamelliserad lök
Förvälld svamp i småbitar
Creme fraiche
Salt & peppar
Ev några droppar tryffelolja

Ta fram en skål och mät upp creme fraiche. Hacka eventuellt upp lök och svamp i ännu mindre bitar och blanda ner. Smaksätt med salt och peppar samt ev några droppar tryffelolja. Ställ fram för att använda till en lyxig chipsdipp – satsa gärna på lite kraftigare chips, tex svenska lantchips.

Lite tråkiga bilder kanske, men svårt att få bra ljus sent på kvällen. Vi var i vår fjällägenhet VillaViste och hade placerat oss på övervåningen intill kaminen för att kolla på en film. Daniel fick agera handmodell.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar