Vissa maträtter blir virala på framför allt TikTok och Instagram och vissa av dem plockar jag upp (jag använder bara Instagram av dessa två) bara för att de låter goda och intressanta. Turkisk pasta är en sådan och det är Anna Paul som namngett den, då hennes mamma är från Turkiet och brukar laga den här.
Receptet har jag plockat från Godare, men jag minskade mängderna till oss två. Jag tar dock med grundreceptet för 5 personer här. Tipset från Godare: I originalreceptet används nötfärs och grekisk yoghurt men blandfärs och gräddfil fungerar lika bra men blir billigare.
500 g pasta
500 g blandfärs, eller nötfärs
1 gul lök
1 msk lökpulver
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk curry
5 dl gräddfil, eller grekisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
50 g smör
1 msk paprikapulver
Persilja , färsk eller fryst
2 tomater eller 10-15 cocktailtomater
Salt och svartpeppar, efter smak
Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet när pastan är klar och ställ åt sidan. Under tiden hinner du blanda ihop vitlökssåsen: Blanda gräddfilen med pressad vitlök och salt. Smaka av.
Stek blandfärsen och tillsätt lökpulver, curry och svartpeppar. När färsen är genomstek tillsätt den hackade löken. Stek till köttfärsen blivit riktigt knaprig.

Smält smör i en kastrull eller i mikron och blanda ner paprikapulver.
Ta fram en stor snygg skål och komponera ihop rätten: först pasta, vitlökssås, köttfärs, smält paprikasmör, tomater i bitar och sist toppa med färsk persilja.





Typ pasta och köttfärssås men ändå helt andra smaker. Ett riktigt gott alternativ till vardagsrätten och skulle det bli rester över, så är jag övertygad om att det funkar bra i matlådan också.