Hemmagjord jordgubbsylt

Hemmagjord sylt, det är något magiskt gott med det ordet? Det kan liksom inte vara annat än gott? Jag hade en mamma som alltid var hemma, eftersom vi hade jordbruk när jag växte upp. Så därför fanns det alltid (jag menar ALLTID) hemmagjord sylt, hembakat bröd och allt möjligt annat hembakat/hemlagat. Jag skulle gärna vilja ha tiden att laga ännu mera mera mat från grunden, men ibland måste man bara göra saker enkelt och snabbt. Då får det bli lite genvägar i köket. Men hemmagjord sylt har jag nog i princip alltid. Iaf jordgubbssylt, lite värre med lingonsylt då jag sällan tar mig tiden att åka och plocka lingon när golfsäsongen håller på att ta slut… Den där tiden nu igen. Jaja, här kommer iaf ett superenkelt och gott recept på hemmagjord jordgubbssylt, som mina barn älskar att ha på pannkakor, i filen mm mm

1 kg jordgubbar
350 g rabarber
7 dl syltsocker

Mät upp i en kastrull och låt koka på svag värme i minst 10 min, så bären kokar sönder.

Fil 000 (1)

Fil 000

Under tiden har du några glasburkar i ugnen, 100 grader, så de får steriliseras. När sylten är klar, mät upp sylten i glasburkarna och låt svalna en aning. Då sjunker sylten ihop lite och man kan mäta upp någon matsked till i burken för att få den så full som möjligt. Så full burk som möjligt = ingen möjlighet för bakterier att få plats (jag har ingen vetenskap bakom mig när jag skriver det, men det funkar för mig). Jag brukar också fylla upp burkarna, sen lägger jag på lite plastfolie, skruvar på korken och vänder dem upp och ner. På så sätt så får jag sylt ända ut i kanterna, och de ev bakterier som finns får ingen luft att växa i, då den enda yta som finns är längst upp i en uppochner vänd burk. Hur gör ni för att få så bakteriefri sylt som möjligt? Berätta gärna, så kan vi lära oss av varandra! :)

Fil 000 (4)

Ibland tar jag i några andra bär tillsammans med jordgubbarna, ex samma mängd svarta vinbär istället för rabarber blir också jättegott.

2 thoughts on “Hemmagjord jordgubbsylt

Kommentera