Hemmagjord jordgubbsylt

-

Hemmagjord jordgubbsylt, det är något magiskt gott med det ordet? Det kan liksom inte vara annat än gott? Jag hade en mamma som alltid var hemma, eftersom vi hade jordbruk när jag växte upp. Så därför fanns det alltid (jag menar ALLTID) hemmagjord sylt, hembakat bröd och allt möjligt annat hembakat/hemlagat.

Jag skulle gärna vilja ha tiden att laga ännu mera mera mat från grunden, men ibland måste man bara göra saker enkelt och snabbt. Då får det bli lite genvägar i köket. Men hemmagjord sylt har jag nog i princip alltid. Iaf jordgubbssylt, lite värre med lingonsylt då jag sällan tar mig tiden att åka och plocka lingon när golfsäsongen håller på att ta slut… Den där tiden nu igen. Som aldrig räcker till.

Jaja, här kommer iaf ett superenkelt och gott recept på hemmagjord jordgubbssylt, som mina barn älskar att ha på pannkakor, i filen mm mm

Hemmagjord jordgubbsylt

1 kg jordgubbar
350 g rabarber
7 dl syltsocker

Mät upp i en kastrull och låt koka på svag värme i minst 10 min, så bären kokar sönder.

Under tiden har du några glasburkar i ugnen, 100 grader, så de får steriliseras. När sylten är klar, mät upp sylten i glasburkarna och låt svalna en aning. Då sjunker sylten ihop lite och man kan mäta upp någon matsked till i burken för att få den så full som möjligt. Så full burk som möjligt = ingen möjlighet för bakterier att få plats (jag har ingen vetenskap bakom mig när jag skriver det, men det funkar för mig).

Jag brukar också fylla upp burkarna, sen lägger jag på lite plastfolie, skruvar på korken och vänder dem upp och ner. På så sätt så får jag sylt ända ut i kanterna. De ev bakterier som finns får ingen luft att växa i, då den enda yta som finns är längst upp i en uppochner vänd burk. Hur gör ni för att få så bakteriefri sylt som möjligt? Berätta gärna, så kan vi lära oss av varandra! :)

Ibland tar jag i några andra bär tillsammans med jordgubbarna. Tex samma mängd svarta vinbär istället för rabarber blir också jättegott.

Jordgubbsrester
Jordgubbsrester
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar