Bloggutmaning – The Liebster Award

-

Blev utmanad av min kära sambo Daniel, att köra bloggutmaningen The Liebster Award. Ett inlägg där jag ska svara på hans frågor och sen skapa egna frågor och utmana någon annan. Hmm, jag gör väl ett försök åtminstone, även om jag inte ”jobbar” i resebranschen. Officiella regler här:

Liebster_award

1. Sitter du helst långt fram eller långt bak i kabinen när du flyger?
– Jag är en rätt bekväm flygresenär som, även om jag trivs ombord, inte har något emot att kliva av flygplanet. Så på en jobbresa ToR Stockholm (en riktigt tråkig resa eftersom jag i princip alltid gjort den i jobbets tjänst och då oftast med fakirflyget som innebär aptidiga mornar) så vill jag gärna sitta så långt fram som möjligt och gärna en mittgångsplats så jag kommer av fortare. På en semesterresa däremot så uppskattar jag att få sitta vid fönstret på vägen ner och få möjligheten att spana in resmålet när vi går ner för landning. Då vill jag helst sitta långt bak, så jag kan titta ner istället för att titta ut på vingen. Så olika svar på den här frågan, beroende på vilken typ av resa.

2. Du vinner en resa till Nordkorea eller Irak. Vilket väljer du?
– Får man svara ingen av dem? Jag är verkligen inte sugen på någon av dem, då ingen av länderna är speciellt mänskliga. Irak – då kan jag inte låta bli att tänka på boken ”Inte utan min dotter” som jag läste för en herrans massa år sedan, men som satte djupa spår i mitt medvetande. Helst när jag fått två blondiner till döttrar, som kommer att göra att jag är avvaktande mot vissa länder/religioner. Nordkorea (jag hoppas såklart att jag har fel men…) tror jag kommer att vara inblandad ifall det blir ett tredje världskrig. Det är ett ganska litet land, men som satsar stora pengar på sin militär. Till vilken nytta ifall de inte vill något ont?

3. De här tre sakerna förbereder du extra inför en lång roadtrip.
– Jag är ju så skickligt lagd, så när jag valde ny pojkvän så valde jag en Travel Manager (apropå våra långa diskussioner om hur mycket här i livet som är tur och hur mycket som faktiskt är skicklighet. Man har ju tex inte tur som får ett nytt välbetalt jobb, utan det är ens skicklighet dels i jobbet, dels på intervjun, som gör att man blir erbjuden jobbet – eller hur?). Inför en lång roadtrip så har vi två redan hunnit få rutiner. Daniel planerar ofta själva färdvägen genom att titta på kartor och ha koll på ev båt/bro-avgifter, jag är mera insnöad på vad vi ska äta längs vägen. Jag har stort fokus på att hålla upp blodsockret på en lagom nivå för alla inblandade, så jag brukar ha koll på ifall vi ska äta lunch i bilen eller ifall vi ska stanna någonstans. Jag ser också till att det finns något fika med på resan.

I övrigt så gäller väl samma sak inför både korta och långa resor: pengar och pass (ifall vi ska utomlands) – då klarar jag mig ifall jag glömt att packa ner något.

Bilgodis

4. Morgonträning, kvällsträning eller ingen träning alls?
– Träning absolut! På resande fot så brukar vi ta en runda löpning innan frukost. Det passar mig väldigt bra, för då är träningen avklarad och man har hela dagen framför sig. Sen drygar vi alltid ut träningen till 1-2 (oftast närmare 2) mil promenad varje dag, för att vi vill passa på att se så mycket som möjligt när vi är ute på resa. Är jag istället på hemmaplan, så vill jag helst gå på ett pass CrossFit. Alla de passen är förlagda över lunch eller på kvällen, och då anpassar jag mig efter det och tränar. Jag skulle vilja träna mer än vad jag gör, men jag får inte riktigt tiden att räcka till vissa dagar.

Berlin löpning
En bild från vår Berlinresa, där vi var ute och sprang en av två möjliga mornar.

5. Extra miljöskatter gör flygresan 20% dyrare, fortsätter du att flyga utomlands ändå?
– Förmodligen. Jag är ju så skickligt lagd (jag vägrar återigen att kalla det för tur, att jag har det bra ställt) så jag har råd att resa även om det blir dyrare. Det lär bli färre resor, och kanske att jag stannar längre när jag väl åkt iväg, men jag har väldigt svårt att tro att jag skulle bli en hemmasittare. Jag vill uppleva nya saker, och även om man såklart kan upptäcka ädelstenar på hemmaplan, så gillar jag nya kulturer och ny mat.

6. Om jag säger Costa Rica så tänker du på…
– Eh…. Jag vet ärligt talat inte så mycket om Costa Rica, mer än att det ligger någonstans i Centralamerika… Men efter att ha googlat lite och tittat på någon Youtube-film så skulle jag vilja åka dit! Verkar vara ett trevligt ställe!

7. Om du bytte bort ditt jobb här och nu, vad är mest rimligt att du skulle byta till?
– Jag har sedan många år sett mig själv som caféägare men jag har väl också insett hur mycket jobb det är att att driva ett café. Att det dessutom är beroende av plats och antal besökare gör väl att jag knappast kommer att prova. Jag är sedan några år projektledare, och det är ett yrke jag gillar väldigt mycket. Jag gillar att ha koll på projekten, att hålla i alla trådarna, så det är inget jobb jag vill byta bort.

8. Har alla terrorhot påverkat dina val av resmål?
– Ja och nej. Nej, för att vi har åkt dit vi tänkt åka när vi tänkt åka dit (vi reser oftast ganska spontant, så vi har rätt bra koll på världsläget när vi bokar). Ja, för att vi tänkt tanken och funderat en extra gång innan vi bokat mellanlandning eller slutdestination. Men det har alltid slutat med att vi ändå åkt den väg vi tänkt.

9. Hotell, med eller utan inkluderad frukost?
– Det spelar faktiskt ingen roll. Det är bekvämt med inkluderad frukost, men det är charmigare att gå ut på stan och smita in på något hak och få känna på den lokala kulturen.

10. Fjällvandring, oavsett du gjort det eller ej – hiss eller diss?
– Hiss såklart! Jag älskar verkligen att gå ut i naturen och höra tystnaden. Alternativt porlande bäckar, fågelsång eller vindsus – det funkar det också! Skämt åsido, så är en dag på fjället, en bit bort från närmaste bilväg, ryggsäck på ryggen och trevligt sällskap bland det bästa jag kan uppleva.

Nulltjarn

11. Vart går gränsen för att välja tåg kontra flyg, rent tidsmässigt?
– Egentligen, om man ska räkna från en stads centrum till en annan stads centrum, så ligger inte tåget så långt efter i tid. Om man, som jag, bor i Östersund, och emellanåt åker till Stockholm i jobbet, så tar tågresan från 5h och uppåt beroende på antal byten. Om jag ska räkna flyg, så kommer taxin och hämtar mig 1h innan flyget går, själva flygresan tar 1h och transporten från Arlanda in till centrum tar 1h. Ta då också med i beräkningen att man enkelt kan sitta på tåget och jobba istället för att sitta av tiden på ett trångt flyg, så borde fler börja fundera över tåg.

Anglok
En bild som inte riktigt har med saken att göra, men det var roligt att se ett riktigt ånglok inne på centralstationen.

Pust, det blev mycket text det här. Nu kommer jag till del 2 i utmaningen och det är att hitta på egna frågor och utmana någon annan. Jag passar nog på den delen, då jag inte vet av så många andra bloggar som skulle vilja köra den här. Jag läser ju mest (bara) matbloggar och det känns inte riktigt rätt att utmana dem. Så ni får mina svar, men där stannar min gren av utmaningen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

    • Mm, det är ju väldigt lite här i världen som är tur. Det mesta som händer, händer tack vare, eller på grund av, våra egna beslut. När det då går bra, så kan man faktiskt ta åt sig äran och kalla sig själv för skicklig! :)

Lämna ett svar