Hummos, hoummos, hummus…. god röra som har många stavningar. Jag tycker att det är gott att ha som en röra bredvid på tallriken alternativt som en dippsås att dippa nachochips i. Funkar även för veganer. Jag har använt okokta kikärtor, men tänk då på att lägga till ett dygn i blötläggning. Har man lite mera bråttom, så funkar konservkikärtor lika bra. Så här gjorde jag:
1 dl okokta kikärtor
Läggs i blöt i minst 8h, men det funkar med längre tid också. Denna okokta dl, blir efter 8h ca 2½-3dl kikärtor, som sen ska kokas, så de ökar rätt ordentligt i storlek.
Kokas i ca 45 min för att bli mjuka.
De kokta kikärtorna mixas, och blandas med:
1-2 msk tahini (sesampasta)
1 hackad vitlök
En skvätt citron
olivolja
spiskummin
persilja
salt, peppar
ev vatten
Mixa och blanda. Smaka av. Blanda lite till. Smaka av. Tills rätt konsistens och rätt smak infunnit sig. Hummus-röran är vegansk, så beroende på vad man serverar den med, så har man ett bra tilltugg för alla.