En söndag på Söder

-

För någon vecka sedan så var vi i Stockholm över helgen och bodde hos Daniels kompis Katarina. Lördagen hade jag bokat upp med en släkting, helt enkelt för att lära känna henne lite mera. Söndagen var obokad. Vi hade lite idéer och bollade fram och tillbaka men till slut så enades vi om en söndag på Söder. Vi klev upp på söndag morgon och gjorde oss i ordning. Begav oss till tunnelbanan och hoppade sedan av vid Skanstull. Kryssade oss fram till Katarina bangata (passande nog, då Katarina var vår vägvisare) och Daniel fick en skymt av Nacka Skoglund – en staty med Nacka och ett fotbollsmål.

Precis i närheten så hittade vi också dagens första mål, vårt frukostställe Älskade traditioner på Södermannagatan 42. Här var vi dagens första gäster och caféet var helt tomt när vi släntrade in vid 9.30-10-tiden. En maffig och väldigt god vegetarisk våffla, samt 2-3 koppar kaffe senare så var vi redo för Södermalm. Vi hade som sagt Katarina med oss, en Stockholmsboende tjej som reser, upplever och fotograferar så mycket hon kan. Katarina fick vara vår ciceron för dagen och guida oss genom Södermalms gator. Häng med:


Svartklubben restaurang – den här har jag bara hört talas om. En restaurang där det är helt mörkt i restaurangen – allt i syfte att få dig att smaka på maten med andra sinnen än synen. Tips Dryden!

Efter vi fått frukost i magen, så gick vi vidare mot Nytorget – ett mysigt torg idag med många lekande barn och dess latte-drickande föräldrar. Nytorget har dock en ganska mörk historia, då det har använts som bestraffning och avrättningsplats, bla för Gustav III:s mördare Johan Jacob Anckarström. Vi strosade genom parken och kom ut till otroligt fina gamla kvarter där vi också fick chansen att smita in på en innergård för att kunna fota.

Uppför en trappa och framför oss tornar Sofia kyrka upp sig, omgärdad av Vitabergsparken. En vacker och väldigt lugn plats, mitt på Söder i Stockholm. Vad skönt att det finns lugna andningshål i vår annars väldigt stressiga värld.

Efter Sofia kyrka så siktar vi mot Fotografiska museet, där varken jag eller Daniel varit förut. Vi har ingen brådska dock, utan strosar ena gatan upp och andra gatan ner. Söders gamla hus är vackra och vi har ett underbart höstväder att vara utomhus i. Vi går omkring och diskuterar både ditten och datten och har en skön dag, en söndag på Söder. Vi kommer ner längs Erstagatan och vi tittar in på innergården. Här ser jag ett oblatbageri och tanken slår mig: det klart att oblat:erna måste bakas någonstans. Det är här alltså.

Vi går Fjällgatan bortåt och tar några fina bilder innan vi går ner för trappan och in på Fotografiska museumet. En avslappnad och skön dag i underbart höstväder och bra sällskap. Sådana kan jag göra om!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar